ΜΟΥΣΙΚΗ

Eurovision 2018: Οι επιτροπές, το κοινό, η νίκη του Ισραήλ και η «νικήτρια» Φουρέιρα

Ο 63ος διαγωνισμός της Eurovision ανήκει πια στην ιστορία. Η Ελένη Φουρέιρα μπορεί να μην κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό το σίγουρο όμως είναι ότι κατέκτησε ολόκληρη την Ευρώπη και η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορά της.

Από την πρώτη στιγμή η δυναμική τoυ Fugeo ήταν τέτοια που τα προγνωστικά έδιναν στην εκρηκτική Ελένη την πρώτη θέση. Το οριστικό αποτέλεσμα όμως για τον νικητή αποφασίστηκε εξ ημισείας από την ψήφο του κοινού και των κριτικών επιτροπών.

Οι επαγγελματίες κριτές ψήφισαν κατά τη διάρκεια της πρόβας κοστουμιών το βράδυ πριν το Μεγάλο Τελικό (11/05) και την επόμενη (12/05) το κοινό ψήφισε μέσω τηλεφώνου, SMS και της επίσημης εφαρμογής του διαγωνισμού.

Πρώτα ανακοινώθηκε η βαθμολογία που έδωσαν οι εθνικές κριτικές επιτροπές και μετέπειτα προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών για να προκληθούν ανατροπές και εκπλήξεις στην κατάταξη, μεγιστοποιώντας την αγωνία.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε θρίλερ από την πρώτη στιγμή, η αγωνία ήταν μεγάλη και η Ελένη Φουρέιρα έδωσε σκληρή μάχη με τα υπόλοιπα φαβορί. Η εκπρόσωπος της Κύπρου βρέθηκε στην πέμπτη θέση στον πρώτο γύρο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, με 183 βαθμούς.

Ο επόμενος γύρος έφερε την απόλυτη ανατροπή. Η Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του κοινού και ανέβηκε αντίστοιχα στο Νο2 της τελικής κατάταξης με 436 πόντους.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Netta και το «Toy» από το Ισραήλ, το αρχικό φαβορί της φετινής διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας 529 πόντους.

Η πρώτη πεντάδα
1. Ισραήλ – 529 πόντοι
2. Κύπρος – 436 πόντοι
3. Αυστρία – 342 πόντοι
4. Γερμανία – 340 πόντοι
5. Ιταλία – 308 πόντοι

Η συνολική κατάταξη



Από την πλευρά της η Ελένη Φουρέιρα γνώρισε την αποθέωση. Η ίδια στις πρώτες της δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα ήλωσε στις κάμερες: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Είμαι τόσο χαρούμενη! Είναι τρελό! Το να βγαίνεις δεύτερος στην Eurovision είναι σαν να έχεις νικήσει. Σε ευχαριστώ πολύ Ισπανία και όλους όσους με ψήφισαν! Είναι όνειρο! Είναι η καλύτερη θέση που είχε ποτέ η Κύπρος. Αισθάνομαι νικήτρια! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο φοβερά αισθάνομαι» και συνέχισε: «Είναι τεράστιο αυτό το πράγμα που έχει συμβεί. Είναι σπουδαίο. Λέω ευχαριστώ, αλλά δεν ξέρω αν φθάνει αυτό. Μόνο δάκρυα χαράς έχω». Όσον αφορά τη νίκη του Ισραήλ και τη νικήτρια Νέρτα είπε: «Το άξιζε. Ο κόσμος ξέρει. Ήταν πρώτη για τρεις μήνες. Ξέρεις τι είναι να είσαι πρώτος και για δέκα μέρες κάποιος να σε περνάει; Ήταν πολύ δύσκολο αυτό που καταφέραμε. Η Νέτα ήταν από την αρχή φαβορί».

www.protothema.gr

Previous ArticleNext Article