ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, Καρδίτσα

Μέτρα προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς στην Καρδίτσα

Οδηγίες από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σοφάδων για την προστασία των μελισσών από τους ψεκασμούς στα βαμβάκια

Σύμφωνα με τους παρακάτω λόγους :

1) Λόγω του δεδομένου ότι την τρέχουσα περίοδο πολλά μελίσσια βρίσκονται  κοντά σε βαμβακοφυτείες.

 

2) Την περίοδο του καλοκαιριού είναι ανάγκη να προστατεύονται οι βαμβακοφυτείες του Δήμου, από επικίνδυνους εχθρούς (πράσινο –ρόδινο σκουλίκι, μελίγκρες, τετράνυχο, κλπ)

 

3) Τα μελίσσια την περίοδο αυτή στα πεδινά τμήματα του Δήμου τρέφονται αποκλειστικά από το νέκταρ των λουλουδιών του βαμβακιού.

 

4) Τα περισσότερα από τα Φ/Π προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο βαμβάκι για την προστασία από τους παραπάνω εχθρούς είναι μελισσοτοξικά.

 

5) Έχουν αναφερθεί από τους φορείς των μελισσοκόμων αλλά και μεμονωμένους μελισσοκόμους θάνατοι πολλών μελισσών.

 

6) Οι μέλισσες προσφέρουν στο μελισσοπαραγωγό ικανοποιητικό εισόδημα, ενισχύουν την τοπική αλλά και Ελληνικά Οικονομία, βοηθούν στην παραγωγική δραστηριότητα (επικονιάσεις κλπ) και αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ζωής.

 

7) Οι ψεκασμοί τις νυχτερινές ώρες έχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα βλάπτουν λιγότερο τις μέλισσες.

 

8) Το άρθρο 29 του Ν.721/77 σύμφωνα με το οποίο «οι χρησιμοποιούντες γεωργικά φάρμακα υποχρεούνται την προστασία του οικοσυστήματος  ιδιαιτέρως δε την προστασία των μελισσών», Τον Ν. 2538/27-11-97 άρθρο31 παρ. 12 και άρθρο 32 παρ. 10 τα οποία προβλέπουν φυλάκιση ενός(1) έτους έως (6) μηνών και πρόστιμο (2.900 έως 14.600)€ σε όσους χρησιμοποιούν γεωργικά φάρμακα χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους την προστασία του οικοσυστήματος και το άρθ. 1 της αριθμ. 165457/6557/29-1-81 απόφ. Υπ. Γεωργίας  με το οποίο απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργ. φαρμάκων κατά την διάρκεια της ανθοφορίας των καλλιεργειών για την προστασία των μελισσών

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Στους παραγωγούς του Δήμου μας οι οποίοι θα προβούν σε εφαρμογή στις βαμβακοφυτείες τους  με μελισσοτοξικά φάρμακα να κάνουν τους ψεκασμούς μία (1) ώρα πριν την Δύση του ηλίου και  μέχρι μία (1) ώρα μετά την Ανατολή του ηλίου, για την καλύτερη αποτελεσματικότητα των εφαρμογών και την μέγιστη δυνατή προστασία των μελισσών.

                                                                            

Previous ArticleNext Article