ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Το σκόρδο γίνεται μαύρο από έναν αγρότη στο Κατηχώρι Πηλίου

Αλλάζει χρώμα, μορφή και διατροφικά στοιχεία και μετατρέπεται σε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν που ανοίγει μία νέα αγορά στην καλλιέργεια σκόρδου. Ο λόγος για το μαύρο σκόρδο και τον Παναγιώτη Γανωτή από το Κατηχώρι Πηλίου, ο οποίος μετέτρεψε την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση που κληρονόμησε από τον παππού του σε μία πειραματική φάρμα παραγωγής μαύρου σκόρδου. Στην εκμετάλλευση «DownVillage», όπως μεταφέρεται στα αγγλικά το όνομα του χωριού Κατηχώρι, όλες οι λειτουργίες για την παραγωγή του μαύρου σκόρδου πραγματοποιούνται πλήρως αυτοματοποιημένα με τεχνολογικό εξοπλισμό που κατασκευάζει ο ίδιος.

Έχοντας τις αναμνήσεις και τις εικόνες της αγροτικής πορείας του παππού του, καθώς μεγάλωσε μέσα στην εκμετάλλευση, αλλά και γνώσεις προγραμματισμού, ο Παναγιώτης ξεκίνησε με την παραγωγή λαχανικών που διοχέτευε σε επαγγελματικές κουζίνες, ενώ το 2012 αποφάσισε να επενδύσει στην παραγωγή του μαύρου σκόρδου μετά την παρότρυνση του συνεταίρου του, Γρηγόρη Χέλμη. Ο Παναγιώτης, αφού έλαβε μία έρευνα ενός κορεάτικου πανεπιστημίου για το μαύρο σκόρδο και τη διαδικασία της καραμελοποίησής του, αποφάσισε να βρει τον τρόπο που θα παραγάγει και ο ίδιος. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «το μαύρο σκόρδο προέρχεται από το λευκό σκόρδο, το οποίο με μια φυσική διαδικασία χωρίς πρόσθετα και χημικά καραμελώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασίες για περίπου δύο μήνες. Η διαδικασία της καραμελοποίησης, που βασίζεται στα σάκχαρα του λευκού σκόρδου, έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την αλλαγή του χρώματος, να αλλάζει και η υφή και η γεύση του. Έτσι, λοιπόν, από σκληρό και αψύ μετατρέπεται σε μαλακό, γλυκό και με ελαφριά οξύτητα, κρατώντας ένα ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα σκόρδου. Η διαδικασία της καραμελοποίησης, επίσης, παράγει την ουσία L-Allycysteine, η οποία έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από την Αλισίνη του λευκού σκόρδου, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του σταθεροποιούνται και μετατρέπονται από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, επιτρέποντας στον οργανισμό να τα απορροφήσει ευκολότερα».

Αυτοματοποιημένοι θάλαμοι

mavro-skordo-katoxori-piliou2-Ο Πάνος που παράγει πειραματικά τις δικές του ποικιλίες σκόρδου, αλλά συνεργάζεται και με άλλους παραγωγούς από το χωριό Ριζόμυλος, που θεωρείται ότι παράγει τα καλύτερα σκόρδα, κατάφερε μετά από έρευνες τεσσάρων χρόνων να παράγει μαύρο σκόρδο σε αυτοματοποιημένο θάλαμο, ο οποίος ελέγχεται από Wi Fi, μετατρέποντάς το από λευκό σε μαύρο μέσα σε δύο μήνες. «Ο αυτοματοποιημένος θάλαμος, ο οποίος δουλεύει με μια πλακέτα που κατασκευάζω ο ίδιος, επαναχρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εξαρτήματα, τα οποία ουσιαστικά συγκεντρώνω από διάφορες συσκευές και μου κόστισε μόλις 45 ευρώ, ήταν αυτός που μας επέτρεψε να παράγουμε το μαύρο σκόρδο. Μόλις τα σκόρδα μπουν στον θάλαμο, αυτός αναγνωρίζει την κατάστασή τους και χαρτογραφεί στην ουσία το προϊόν. Έπειτα, αποφασίζει με ποιον τρόπο θα κάνει την καραμελοποίηση. Μέσα στον θάλαμο υπάρχει ένας ηλεκτρονικός αισθητήρας υγρασίας και θερμοκρασίας, ο οποίος στέλνει ειδοποιήσεις για το τι συμβαίνει μέσα στον θάλαμο σε έναν υπολογιστή μικρού μεγέθους. Ο υπολογιστής, λοιπόν, γνωρίζει τα επίπεδα της υγρασίας και προσαρμόζεται αναλόγως αν αυτή πέσει ή ανέβει πάνω από τα συγκεκριμένα όρια. Επίσης, ο θάλαμος λαμβάνει δεδομένα από εξωτερικό μετεωρολογικό σταθμό για την κατάσταση του καιρού, ώστε να γνωρίζει αν πρέπει να βάλει αέρα από το εξωτερικό του περιβάλλοντος στο εσωτερικό του θαλάμου.

Μελλοντικά σχέδια

mavro-skordo-katoxori-piliou-Επόμενος στόχος του Παναγιώτη είναι να καταστήσει την εκμετάλλευσή του αυτοβιώσιμη, δηλαδή να παράγει το δικό της βιοαέριο από υπολείμματα κοπριάς από γουρούνια και κότες.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article