Καιρός

H “Yπατία” με νοτιάδες φέρνει βροχές στην Αττική

Μετά την κακοκαιρία «Τηλέμαχος», η οποία άφησε πυκνές χιονοπτώσεις σε Εύβοια, Αττική, Σποράδες  και σε τμήματα της κεντρικής Πελοποννήσου και της Κρήτης, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπάει από την Τετάρτη τη χώρα από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά, αλλά και τους σφοδρούς νοτιάδες στα πελάγη, οι οποίοι αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στην κεντρική και νότια Ελλάδα.

Η «Υπατία», το νέο αυτό βαρομετρικό χαμηλό από τη Σκανδιναβία, κινήθηκε γρήγορα προς τα νότια – νοτιοανατολικά διαγράφοντας μία σχεδόν κάθετη τροχιά και ενισχύθηκε σημαντικά πάνω από την Αδριατική θάλασσα.

Λόγω της δυναμικής του συγκεκριμένου συστήματος που τροφοδοτήθηκε με υγρές αέριες μάζες και σε συνδυασμό με το εγκλωβισμένο ψύχος στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, προκαλεί πολύ πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:
Το κύμα κακοκαιρίας έχει κάνει ήδη  αισθητή την παρουσία του από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο δίνοντας κατά τόπους ισχυρές βροχές αλλά και τοπικές καταιγίδες στα ανοιχτά του Ιονίου.

Πολύ γρήγορα μέχρι και το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί ανατολικότερα επηρεάζοντας ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό, με τα πιο έντονα να εντοπίζονται στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική, κεντρική και νότια Πελ/νησο.

Το απόγευμα προς βράδυ αξιόλογες βροχές αναμένουμε και στα νησιά του Αιγαίου (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα τα οποία αναμένεται να επηρεαστούν προς τα μεσάνυχτα) με τα φαινόμενα κατά διαστήματα να παρουσιάζουν σημάδια υψηλής έντασης.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική και πιθανώς την κεντρική Μακεδονία αρχικά και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά: Ήπειρος >300μ., Θεσσαλία >50-100μ., Μακεδονία >50-100μ.). Το βράδυ όμως τα υψόμετρα όπου θα χιονίζει θα ανέβουν σημαντικά στην Ήπειρο, την κεντρική και νότια Θεσσαλία (>1100-1200μ.), ενώ προς  αργά το βράδυ θα ανέβουν τα υψόμετρα κατά 200-300μ..

Χιονοπτώσεις αξιόλογες αναμένονται επίσης σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το μεσημέρι και μετά αρχικά από τα 400-500μ., βαθμιαία όμως ώρα με την ώρα τα υψόμετρα θα μεγαλώνουν, καθώς επίσης και στην Κρήτη (>900-1000μ.).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο πολύ ισχυροί από ΝΔ διευθύνσεις εντάσεως 7-8bf. και στο Αιγαίο από Ν διευθύνσεις 7-8bf. και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις 9bf.

Η θερμοκρασία σε κατακόρυφη άνοδο στα κεντρικά και νότια οπότε θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -10 έως 5 βαθμούς, στα δυτικά από -5 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από -5 έως 11 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από -2 έως 14 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Previous ArticleNext Article