ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS, Καρδίτσα

Σύσκεψη στο Δημαρχείο της Καρδίτσας για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Τσιάκο και επισκέφτηκαν περιοχές που χτύπησε η υπερκυτταρική καταιγίδα

Στην Καρδίτσα βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος. Ο κ. Λυκουρέντζος επισκέφτηκε την περιοχή για να σχηματίσει ιδία άποψη για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η υπερκυτταρική καταιγίδα. Επίσης συνομίλησε με τους αγρότες και θεσμικούς παράγοντες με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τις αποζημιώσεις. Μαζί με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με αγρότες οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος στον πρόεδρο, σε πολλές από τις περιοχές που χτύπησε η καταιγίδα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Μάλιστα όπως είπε συνέβη σε μια χρονική στιγμή όπου οι αγρότες είχαν κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και σχεδόν το σύνολο των εξόδων ενώ πλέον εκείνο που περίμεναν ήταν η συγκομιδή. Μετά την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καρδίτσας, με σκοπό οι πρόεδροι των χωριών και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες, να εξηγήσουν την κατάσταση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και να βοηθήσουν στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.  Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης ο πρόεδρο του ΕΛΓΑ δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους:  «Βρεθήκαμε στo πεδίο που εκδηλώθηκε η  χαλαζόπτωση. Οι αγρότες είναι απελπισμένοι, βλέπουν δεύτερη φορά τη σοδειά τους να καταστρέφεται. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις. Σήμερα είμαι εδώ για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο ώστε να δούμε πως θα αντιδράσουμε και πως θα καταφέρουμε να καλύψουμε τους παραγωγούς μας. Δεν είμαι ακόμη σε θέση να κάνω ανακοινώσεις. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των δηλώσεων ζημίας και στη συνέχεια να πάρουμε τα στοιχεία από τους υπολογιστές. Θα συνεργαστούμε με τους εκτιμητές μας. Έτσι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το σχέδιο με το οποίο θα δράσουμε. Σήμερα εδώ θα κάνουμε τον αρχικό σχεδιασμό μας σε αδρές γραμμές και στη συνέχεια θα τον εξειδικεύσουμε. Θα ήθελα να πω ότι επισκεπτόμενος μαζί με το Δήμαρχο Β. Τσιάκο, τοπικούς παράγοντες και παραγωγούς ορισμένες από τις περιοχές της καταστροφής απέκτησα προσωπική άποψη για ότι συνέβη. Δεν το κρύβω ότι μου δημιουργήθηκαν αισθήματα πόνου, συμπάθειας και σεβασμού για αυτούς τους αγρότες που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες χάνουν τη σοδειά τους. Μαζί με τους βουλευτές, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, όπως και στον Ιανό θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και την εμπιστοσύνη τους στον οργανισμό μας». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν υπάρχει περίπτωση οι αποζημιώσεις να δοθούν το Νοέμβριο ο κ. Λυκουρέντζος είπε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε στα τόσα  χρόνια που βρίσκομαι στο δημόσιο βίο αναλαμβάνω δεσμεύσεις αφού πρώτα έχω όλες τις παραμέτρους και γνωρίζω πως ότι λέω μπορεί να γίνει πράξη. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ εντός του οποίου κινούμαστε. Ωστόσο πρόσφατα ψηφίστηκε στη βουλή νόμος με τον οποίο μπορούμε να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεπεράσουμε τις χρόνιες καθυστερήσεις του παρελθόντος».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος καλωσόρισε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Καρδίτσα και υπογράμμισε: «Η παρουσία του κ. Λυκουρέντζου στην περιοχή μέσα σε συνθήκες καύσωνα δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον του Οργανισμού αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, για την καταστροφή που προκάλεσε η υπερκυτταρική καταιγίδα. Με τον κ. Λυκουρέντζο βρεθήκαμε σε χωράφια που χτυπήθηκαν, συνομιλήσαμε με τους αγρότες και οργανώνουμε αυτή τη σύσκεψη με τους προέδρους των χωριών και θεσμικούς παράγοντες, με στόχο να σχηματιστεί μια συνολική και ακριβής εικόνα της καταστροφής. Έτσι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις από τον Οργανισμό και την κυβέρνηση για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις». Στη διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε έγινε αναλυτική συζήτηση κυρίως με τους προέδρους των Κοινοτήτων και τους  εκπροσώπους των αγροτών για την καταστροφή. Στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις του Οργανισμού.

Previous ArticleNext Article