Η ονομασία «μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» επικρατεί διότι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού ήταν μια γιορτή ορόσημο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στη χώρα επιστρέφει τις επόμενες ημέρες του Οκτωβρίου το «καλοκαίρι» στη χώρα μας, με θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Μικρό καλοκαίρι στην «καρδιά» του φθινοπώρου – «Άλλος… Θεός στη Νότια Ευρώπη»
Αντιμέτωπες με όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες έρχονται τα τελευταία χρόνια πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που καλούνται να προσαρμοστούν. Σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας επικρατεί ηλιοφάνεια με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι το Ινδιάνικο καλοκαίρι έχει κάνει την εμφάνισή του, ήδη από τις 10 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία η ζέστη στο Ντουμπρόβνικ θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη.
Πριν από περίπου 15 ημέρες ο υδράργυρος άγγιξε τους 22 βαθμούς Κελσίου στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, ωστόσο σήμερα ο καιρός είναι συννεφιασμένος και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 14 βαθμούς Κελσίου. Το Ινδιάνικο Καλοκαίρι πέρασε και από το Λονδίνο, εκεί όπου στα μέσα Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία έφτασε τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα, πρόσφατο δημοσίευμα του Independent, παρείχε τους πιο hot προορισμούς για ταξίδια της τελευταίας στιγμής, λόγω του φαινομένου. Ανάμεσα στους προορισμούς και η δική μας Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά.
Γνωρίζετε τι είναι το Ινδιάνικο καλοκαίρι;
Η ονομασία «ινδιάνικο καλοκαίρι» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Πενσυλβανία στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ το 1798 έγινε γνωστή στη Νέα Υόρκη και στην Αγγλία.
Το ινδιάνικο καλοκαίρι εμφανίζεται προς το τέλος του φθινοπώρου (συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου) και χαρακτηρίζεται από ηλιόλουστες και θερμές ημέρες.
Αυτές οι ημέρες είναι γνωστές σε πολλούς στη χώρα μας και ως «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου».
«Iνδιάνικο καλοκαίρι» είναι ένα όνομα που δίνεται σε μια περίοδο ηλιόλουστου, θερμού καιρού μέσα στο φθινόπωρο, λίγο πριν από τον χειμώνα. Αυτή η περίοδος είναι συχνά στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο όρος «ινδιάνικο καλοκαίρι» χρησιμοποιείται εδώ και δύο αιώνες, σύμφωνα με τη Wikipedia. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην Πενσυλβάνια στα τέλη του 18ου αιώνα. Η λέξη ταξίδεψε στη συνέχεια προς τη Νέα Υόρκη και την Αγγλία, το 1798. Στον Καναδά εμφανίστηκε το 1821, όπου οι γαλλόφωνοι Καναδοί μετέφρασαν τον όρο «το καλοκαίρι των Ινδιάνων».
Ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και δύο αιώνες και υπάρχουν πολλές εκδοχές γιατί ονομάστηκε έτσι. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ίσως αυτή είναι η παραδοσιακή περίοδος κατά την οποία οι Ινδιάνοι της Αμερικής συνέλεγαν τη σπορά τους.
Ο ιστορικός Daniel J. Boorstin, συγγραφέας του βιβλίου «The Americans, The Colonial Experience», εκτιμά ότι ο όρος προέρχεται από την εποχή που οι Ευρωπαίοι κατακτητές σταματούσαν τις επιδρομές εναντίον των Ινδιάνων της Αμερικής, περίπου αυτές τις ημέρες του φθινοπώρου. Όποια και αν είναι η προέλευση της φράσης, προφανώς πρώτα χρησιμοποιήθηκε στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της φράσης εμφανίζεται σε μια επιστολή που γράφτηκε από έναν Γάλλο που ονομάζονταν John de Crevecoeur στις 17 Ιανουαρίου 1778. Στην περιγραφή του για τη χώρα του Mohawk γράφει: «Μερικές φορές η βροχή ακολουθείται από ένα διάστημα ηρεμίας και ζεστού καιρού που ονομάζεται Ινδιάνικο καλοκαίρι».
Πηγή: protothema.gr