ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

ΚannaΒio στο Βόλο

ΚannaΒio: Μονάδα μεταποίησης στο Βόλο & παραγωγή προϊόντων διατροφής, ευεξίας και φροντίδας

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των ελληνικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την κάνναβη, μιλήσαμε με τον Σύμβουλο Περιβάλλοντος Μιχάλη Θεοδωρόπουλο, πιστοποιημένο συνεργάτη τoυ International Cannabis and Cannabinoids Institute και Πρόεδρο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού KANNABIO που αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές προσπάθειες στον χώρο του επιχειρείν γύρω από την κάνναβη στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα τέτοιες μέρες που η κάνναβη αποτελεί μήλο της μικροπολιτικής έριδος οι ψύχραιμες φωνές όσων εδώ και χρόνια επενδύουν κόπο και χρόνο ασχολούμενοι με το φυτό αποδεικνύονται παραπάνω από χρήσιμες.

Πότε ξεκινήσατε και πόσα μέλη έχει ο συνεταιρισμός σας;

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΚΑΝΝΑΒΙΟ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 αμέσως μόλις ψηφίστηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους για την καλλιέργεια της Κάνναβης Sativa L.

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε από 5 άτομα και αυτή τη στιγμή 1,5 χρόνο μετά απαριθμούμε 20 μέλη από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικές ειδικότητες και δεξιότητες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κάθετη γραμμή παραγωγής, από το σπόρο και το χωράφι μέχρι και το ράφι.

Την καλλιέργεια την πραγματοποιούμε σε συνεργασία με πιστοποιημένους βιολογικούς αγρότες, τους οποίους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στον συνεταιρισμό για να έχουν οφέλη από την υπεραξία του τελικού προϊόντος.

Η μεταποίηση και η συσκευασία σε δικιά μας ετικέτα θα γίνεται από εμάς.

Είστε ανοικτοί σε νέες συμμετοχές στον συνεταιρισμό σας, σε νέες συνεργασίες;

Είμαστε πάντα ανοικτοί για συνεργασία με συνειδητοποιημένους και πιστοποιημένους βιολογικούς παραγωγούς, καθώς και με καθηγητές και ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θέλουν να μελετήσουν την καλλιέργεια και την μεταποίηση της Κάνναβης.

Γιατί επιλέξατε αυτή τη δραστηριότητα;

Γιατί αφενός θαυμάζουμε το φυτό της Κάνναβης και θεωρούμε ότι μπορεί να σώσει την οικονομία και τον πλανήτη, και αφετέρου γιατί είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος επιχειρηματικός κλάδος που στηρίζεται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αλλά και στην διείσδυση σε πολλούς διαφορετικούς οικονομικούς τομείς.

Η Κάνναβη Sativa L. είναι μια βιοδιασπώμενη και ανανεώσιμη πρώτη ύλη από την οποία παράγουμε πολλές χιλιάδες καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρώτων αναγκών (διατροφή, ενέργεια, στέγαση, ίαση, ένδυση, κλπ).

Είναι δε ένα αγροτικό προϊόν με σταθερά αυξητική τάση σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια (από τα 80 χιλιάδες στρέμματα το 2011 στην Ευρώπη, φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα 300 χιλιάδες στρέμματα το 2016), σχετικά εύκολο και οικονομικό στην καλλιέργειά του, ιδανικό για αμειψισπορά, για εμπλουτισμό, αποκατάσταση και αναγέννηση του χωραφιού, καθώς και για μετάβαση στην βιολογική παραγωγή.

Η μεταποίηση της Κάνναβης παρέχει σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που μπορούμε να έχουμε εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, με διείσδυση σε νέες και καινοτόμες αγορές (πχ σούπερ τροφές, θεραπευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, βιοπλαστικά, ΑΠΕ, οικολογική δόμηση, μόνωση, κλπ).

Μας δίνει την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε συνθετικά προϊόντα που παράγονται από περιβαλλοντοκτόνες πρώτες ύλες (πετρέλαιο, ξυλεία και βαμβάκι), καθώς και να δώσουμε μια νέα ώθηση στην αγροτική οικονομία, την αποκέντρωση και τις βιώσιμες αγροτικές πρακτικές.

Παρέχετε εκτός των άλλων και συμβουλευτική σε επιχειρηματίες του τομέα; καλλιεργητές ή επίδοξους μεταποιητές;

Με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη για όλα τα στάδια της παραγωγής σε νέους επιχειρηματίες και βιολογικούς καλλιεργητές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν με την κάνναβη Sativa L.

Πόσα στρέμματα έχετε καλλιεργήσει μέχρι σήμερα και τι έχετε παράξει;

Το 2016 πραγματοποιήσαμε δύο πιλοτικές καλλιέργειες σε Εύβοια (7 στρέμματα) και Χανιά (1 στρέμμα) και το 2017 καλλιεργήσαμε περισσότερα από 100 στρέμματα σε συνεργασία με 8 καλλιεργητές από αντίστοιχες περιοχές (Βόλος, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λαμία, Πύλος, Φλώρινα, Κορωπί).

Στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση του φυτού για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών προϊόντων, σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Για αρχή εστιάζουμε στην παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών διατροφικών προϊόντων, φυσικών εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων, αξιοποιώντας τον σπόρο και τον ανθό του φυτού.

Έχουμε τρεις σειρές προϊόντων, που θα βγαίνουν σταδιακά στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα: α) Διατροφή: έλαιο σπόρου Κάνναβης, αλεύρι, πρωτεΐνη, και βρώσιμοι σπόροι. β) Ευεξία: τσάγια, ρητίνη και φυσικά εκχυλίσματα. γ) Φροντίδα: αιθέριο έλαιο, ανθόνερο και κηραλοιφές.

Το αιθέριο έλαιο, το ανθόνερο και τα τσάγια (ανθοί ολόκληροι και τριμμένοι) ήταν τα πρώτα προϊόντα που διαθέσαμε δοκιμαστικά στην Πανθεσσαλική Οικογιορτή στο Βόλο στις αρχές Οκτωβρίου.

Ποιοί είναι οι στόχοι σας για τη σεζόν 2017-2018;

Οι στόχοι μας αφορούν αύξηση κατά 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε συνεργασία με πιστοποιημένους βιολογικούς καλλιεργητές, η βελτιστοποίηση της παραγωγής, αλλά και η υλοποίηση της δικής μας μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας στον Βόλο.

Μια σύγχρονη μονάδα φυσικών εκχυλισμάτων και λειτουργικών τροφών, με βιολογική σήμανση και πρότυπα συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Αναμένουμε, όπως και πολλοί άλλοι, τα αποτελέσματα για την ένταξη της επένδυσής μας στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής; (νομικής φύσης ή άλλα;)

Δυστυχώς παραδοσιακά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και η άγνοια της διοίκησης σε ότι αφορά τον κλάδο της Κάνναβης και των προοπτικών που παρέχει, ιδιαίτερα των διεθνών καλών πρακτικών.

Οι περισσότεροι κανονισμοί και οι ερμηνευτικές διατάξεις συντάσσονται από δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν πάντα σχέση με το θέμα (πχ το αγροτικό προϊόν Κάνναβη), με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εμπλοκές, δυσπραγίες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα Υπουργεία και αποποίηση ευθυνών.

Σημαντικό, αλλά αντιμετωπίσιμο, ζήτημα είναι η παραπληροφόρηση του κόσμου σε ότι αφορά την Κάνναβη αλλά και τα συντηρητικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας με το άκουσμα και μόνο της λέξης Κάνναβη

Αυτή είναι βέβαια μια συνθήκη που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, δεν παύει όμως αυτή η καχυποψία να είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Τέλος το νομικό πλαίσιο απέχει από το ιδεατό και θα μπορούσαν να γίνουν πολλές βελτιώσεις για να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες παραγωγοί, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, καθώς και όσοι θέλουν να επενδύσουν στην μεταποίηση.

Με ποιούς φορείς συνεργάζεστε απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό;

Από την αρχή έχουμε επιδιώξει την συνεργασία με επαγγελματίες, ειδικούς και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο πάντα την μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με ερευνητές και καθηγητές στην Ελλάδα, πχ με τις ερευνήτριες Ε. Μαλούπα και Ε. Τσαλίκη από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, τους καθηγητές Νεκ. Αληγιάννη και Ν. Φοκιαλάκη από το τμήμα Φαρμακογνωσίας του ΕΚΠΑ, τον καθηγητή Γ. Νταλό από τα ΤΕΙ Θεσσαλίας- τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ξύλου, τον καθηγητή Κ. Κορμά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- τμήμα ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος, και άλλους.

Από το εξωτερικό συνεργαζόμαστε κυρίως με επαγγελματικούς φορείς όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανικής Κάνναβης (European Industrial Hemp Association- EIHA) του οποίου είμαστε μέλος και το διεθνές Ινστιτούτο για την κάνναβη και τα κανναβινοειδή (International Cannabis an Cannabinoids Institute – ICCI) από την Τσεχία.

Πως είναι η συνεργασία σας με την Πολιτεία;

Ασχολούμαστε με την Κάνναβη εδώ και πολλά χρόνια. Ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού είναι ο Σεραφείμ Κανδύλας, ιδιοκτήτης του CANNABISHOP Χανίων που είχε κλείσει η Πολιτεία το 1998 και είχε κατασχέσει τα ρούχα από Κάνναβη που εμπορευόταν.

Αν και δικαιώθηκε για αυτή την υπόθεση, εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωσή του από το Κράτος. Κάποιοι από εμάς διοργανώνουμε το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ και την αντίστοιχη δημόσια καμπάνια ενημέρωσης και διεκδίκησης από το 2005, όντας ενεργοί ακτιβιστές, επαγγελματίες και ερευνητές της Κάνναβης.

Επειδή είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη νόμιμη ρύθμιση της Κάνναβης όλα αυτά τα χρόνια με διεθνείς επαφές και συνεργασίες, πλέον η Πολιτεία εισακούει τα επιχειρήματα και την τεκμηρίωση μας και έστω ανεπίσημα είμαστε μια από τις πιο ενεργές φωνές από την κοινωνία των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής για την Κάνναβη το τελευταίο διάστημα.

Τι θα συμπεριλαμβάνατε στο νόμο που ετοιμάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αν τον γράφατε εσείς;

Πρώτα απ όλα θα ιδρύαμε ένα Εθνικό Οργανισμό Κάνναβης, όπως προτάσσει και ο ΟΗΕ. Ένα διυπουργικό οργανισμό δηλαδή με αρμοδιότητες από διαφορετικά υπουργεία (υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, οικονομίας και δικαιοσύνης) που θα συντονίσει την εφαρμογή της πολιτικής για την βιομηχανική και ιατρική χρήση της Κάνναβης.

Θα εντάσσαμε την Κάνναβη στις συνδεδεμένες καλλιέργειες, στα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα και τις ενισχύσεις για την βιολογική γεωργία…

αποφεύγοντας τις διαστρεβλώσεις του παρελθόντος. Θα δίναμε κίνητρα και ενισχύσεις στις μικρομεσαίες και συνεταιριστικές μεταποιητικές επιχειρήσεις και θα παρείχαμε ένα σύγχρονο και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταποίηση σε διάφορους τομείς (διατροφή, θεραπευτικά σκευάσματα, φάρμακα, κατασκευαστικός τομέας, ενέργεια, βιοπλαστικά κλπ), αξιοποιώντας όλες τις καινοτόμες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα διασφαλίζαμε την παρουσία των Κανναβινοειδών στα τρόφιμα μέχρι συγκεκριμένες συγκεντρώσεις (THC<0,2%, CBD<300mg), καθώς και ως συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης (πχ φυσικά εκχυλίσματα) σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Θα δημιουργούσαμε πειραματικούς αγρούς σε όλες τις Περιφέρειες τις Ελλάδας, ενθαρρύνοντας την έρευνα πάνω στην καλλιέργεια και θα χρηματοδοτούσαμε μια ενδελεχή έρευνα πάνω στην παραγωγή φυτογενετικού υλικού προσαρμοσμένου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας.

Να φτιάξουμε και να πιστοποιήσουμε ελληνικές ποικιλίες κάνναβης

Επειδή η καλλιέργεια Κάνναβης δεσμεύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να θεσπιστούν ανταποδοτικά οφέλη για τους παραγωγούς, αλλά και τους κατασκευαστές σπιτιών από κάνναβη για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης οι διαδικασίες αδειοδότησης χρειάζονται εξορθολογισμό και εξομάλυνση, λιγότερη γραφειοκρατία και χρονοβόρες διαδικασίες. Οι αγρότες αντιμετωπίζονται σαν εν δυνάμει εγκληματίες και όχι σαν πρωτοπόροι του συγκεκριμένου κλάδου. Τέλος, θα συντάσσαμε μια αναλυτική έρευνα σκοπιμότητας (κλαδική μελέτη) για την ανάπτυξη και τις προοπτικές της μεταποίησης με επικαιροποιημένα δεδομένα που θα αξιοποιούν τις διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Θα κάναμε με λίγα λόγια την Κάνναβη αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Ελλάδα, με στόχο να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και παγκόσμια. Το όραμά μας είναι η ελληνική βιολογική Κάνναβη να γίνει συνώνυμο της ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και να διεισδύσει σε πολλούς και διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους.

Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι ιδιομορφίες της ποικιλίας της κάνναβης Sativa L με την οποία ασχολείστε;

Θα θέλαμε να αναφερθούμε σε ένα μύθο και μερικές αλήθειες για την κάνναβη Sativa L. Όχι, αν καπνίσεις Κάνναβη Sativa L. (τις ποικιλίες δηλαδή με περιεκτικότητα σε ευφορική ουσία THC μικρότερη του 0.2%) δεν κάνεις κεφάλι.

Αντίθετα λόγω των άλλων κανναβινοειδών που περιέχει και κυρίως της Κανναβιδιόλης (CBD) μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης, παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη και αγχολυτική δράση ενώ βοηθάει στην εξάλειψη τη νευρικότητας που προκαλεί η έξη σε εθιστικές ουσίες όπως είναι η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Αντίστοιχα αν καταναλώσεις τσάι ή εκχύλισμα Κάνναβης θα έχει την ίδια μη-ψυχοτρόπα, αλλά ευεργετική επίδραση. Αν φας σπόρους ή σπορέλαιο Κάνναβης θα λάβεις μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις πρωτεΐνης, λιπαρών Ω3 και αμινοξέων που μπορείς να λάβεις από ένα φυτό. Το αλεύρι Κάνναβης δεν περιέχει γλουτένη και η πρωτεΐνη της θεωρείται υπερ-τροφή.

Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από Κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ με σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η αγορά των προϊόντων Κανναβιδιόλης -CBD- (φάρμακα, τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής) αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 700% μέχρι το 2020 σύμφωνα με το περιοδικό Forbesφτάνοντας τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 450 εκατομμύρια δολάρια θα προέρχονται από προϊόντα CBD βιομηχανικής κάνναβης (Sativa L.).

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουμε το κατάλληλο κλίμα και εδάφη γι αυτή την καλλιέργεια, μένει να στηριχθεί αναπτυξιακά και η μεταποίηση. Η Κάνναβη είναι το μέλλον.

Για επικοινωνία με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ 
kannabiohemp@gmail.com
https://kannabio.wordpress.com/
Πηγή:www.cannabisnews.gr

 

Previous ArticleNext Article