Ειδικότερα, από την αρχή του επόμενου χρόνου εισάγεται υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος, καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και σε εκείνα που πωλούνται χύδην. Ο καταναλωτής πλέον θα είναι ενήμερος για τη χώρα αρμέγματος, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας.
Στο κρέας πέρα από την υποχρέωση που ήδη έχουν κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ για την αναγραφή της καταγωγής και προέλευσης των ζωικών προϊόντων, θα υποχρεούνται πλέον να αναγράφουν το είδος του κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής και τη χώρα σφαγής στα παραστατικά που εκδίδονται από τις ταμειακές τους μηχανές ή τους φορολογικούς εκτυπωτές.
Επίσης, βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ο έμπορος θα είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αντίστοιχο τιμολόγιο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών από την έκδοσή του. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας του τιμολογίου. Αν ο έμπορος υποπέσει στην συγκεκριμένη παράβαση τρεις φορές θα διαγράφεται για ένα έτος από το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και δεν θα του επιτρέπεται η εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων για το συγκεκριμένο διάστημα.
Επίσης, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην ελεύθερη αλιεία και στα ιχθυοτροφία. Έτσι, οι ΟΤΑ θα μπορούν να εκμισθώνουν ύδατα σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς με απευθείας ανάθεση για πέντε έτη. Εάν το μίσθωμα έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα η μίσθωση μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 έτη.