Παρουσιάστηκε το δίτομο έργο, «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ 1916 – 2016, Ένας αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και αγώνα, Η ιστορία, Οι συνεταιριστικές αξίες και Ο πολιτισμός της αγροτικής παραγωγής» , το Σάββατο στη Ζαγορά.
Ενώπιον των συνεταίρων, επισκεπτών της περιοχής και φίλων του Συνεταιρισμού, που έγινε πασίγνωστος από το εμπορικό σήμα ΖΑΓΟΡΙΝ, έγινε η παρουσίαση του δίτομου λευκώματος του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος». Οι συγγραφείς της δίτομης έκδοσης είναι ο Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης και ο Διονύσιος Α. Βαλασσάς, Γενικός Διευθυντής της Οργάνωσης . Οι δύο τόμοι αποτελούν αποτέλεσμα εργασίας μίας πολυμελούς ομάδας ανθρώπων, καθοδηγούμενων από την επιστημονική και συγγραφική εμπειρία του Αλέξανδρου Καπανιάρη , από την βιωματική εμπειρία του Διονύσιου Βαλασσά και από το μεράκι όλων για ανάδειξη της τοπικής συνεταιριστικής παράδοσης και ευρύτερα της ιστορίας. Την ομάδα επιστημόνων και ειδικών αποτελούν οι: Πολίτης Αντώνιος, Παναγιώτης Σαράφης, Πέτρος Βελέντζας, Ιωάννης Γκλαβάτος, Αχιλλέας Γκλαβάτος, Χαράλαμπος Ψιμόπουλος, Βασίλειος Μπιρλιράκης, Ευάγγελος Τσιάμης, Σοφία Ξυνογαλά, Βασίλειος Αγιοπετρίτης, Νικόλαος Διαμαντάκος, Εμμανουήλ Γκαγκάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Αποστολία Παλάσκα εκ μέρους των «Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ» που είχαν και την τελική επιμέλεια της εκτύπωσης. Το δίτομο έργο προσφέρεται σε ειδική κασετίνα και συνοδεύεται επίσης από το ιστορικό δίγλωσσο ντοκιμαντέρ «με τα τσαπιά και με τα θκέλια», παραγωγής του Συνεταιρισμού και σκηνοθεσίας του Γιώργου Λάγδαρη, σε έρευνα και κείμενα του Αλέξανδρου Καπανιάρη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και έπειτα από κρίση είχε δύο διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Αντιπρόεδρο και υπεύθυνη από το Διοικητικό Συμβούλιο για τις επετειακές δράσεις για τα 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, Δέσποινα Βαρούτα και την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αντώνιος Λάσκος. Ο Πρόεδρος αφού ανέφερε ότι ελπίζει το έργο να είναι οδηγός για τις επόμενες γενιές, προσκάλεσε τα μέλη και τους συμπολίτες να συνεχίσουν να προσφέρουν υλικό φωτογραφιών και τεκμηρίων στην Οργάνωση για τον εμπλουτισμό του ψηφιακού ιστορικού αρχείου της Οργάνωσης που δημιουργείται. Έθεσε ως στόχο την ένταξη του Συνεταιρισμού στο διεθνή κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μετά την ένταξη στον εθνικό κατάλογο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους συγγραφείς και όλη την ομάδα που εργάστηκε. Ακολούθησε χαιρετισμός – τοποθέτηση από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη, ο οποίος είχε λάβει πρώτος το έργο από την Οργάνωση και ανέφερε ότι αυτή είναι η παρακαταθήκη όλων των δράσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνεταιρισμού, του οποίου είναι μέλος από το 1986 και υπηρέτησε κυρίως ως Προϊστάμενος του Εποπτικού Συμβουλίου. Όπως είπε το έργο εξηγεί ακριβώς γιατί για τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς μηλά-ει η ιστορία. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης και η Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ευχή όλων η συνέχιση του έργου του Συνεταιρισμού που αποτελεί πρότυπη επιχείρηση και για τη Μαγνησία αλλά και για τη χώρα. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των αρμοδίων προσκεκλημένων για τη παρουσίαση, υπό τον συντονισμό του κυρίου Ζώη Τσώλη, αρχισυντάκτη οικονομικών της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και εξειδικευμένου δημοσιογράφου οικονομικών και επιχειρησιακών θεμάτων .
Για το δίτομο έργο μίλησαν στους συνεταιριστές και στο ευρύτερο κοινό οι ακόλουθοι: α) Γεώργιος Γριτζάς, Επίκουρος καθηγητής Γεωγραφίας και Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τη Χωρική Ανάπτυξη, του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Γριτζάς παράλληλα είναι μέλος της Ακαδημαϊκής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. β) Σταυριανή Κουτσού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια για τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό χώρο του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. γ) Αχιλλέας Κοντογεώργος, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Αγροτικών Συνεταιρισμών & Επιχειρήσεων Τροφίμων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πάτρας. Ο κύριος Γριτζάς αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία της κοινωνικής οικονομίας έναντι της συμβατικής ως προς την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και ανέδειξε την οπτική αυτή μέσα από το έργο, προβάλλοντας παράλληλα και θετικές πρακτικές από άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Η κυρία Κουτσού, αναφέρθηκε στα συνολικά επιχειρηματικά και κοινωνικά επιτεύγματα του Συνεταιρισμού, αναφέροντας τη συνάφειά τους με τις γενικότερες συνεταιριστικές αξίες αλλά και συγκρίνοντας με τα ελληνικά δεδομένα. Ο κύριος Κοντογεώργος έδωσε μια άλλη διάσταση, που το κύριο σκέλος της ήταν η αντιμετώπιση εσωτερικών θεμάτων διοίκησης και λειτουργίας μιας συνεταιριστικής αγροτοδιατροφικής επιχείρησης αναδεικνύοντας την ιστορική πορεία του Συνεταιρισμού και υποδεικνύοντας τις προοπτικές για το μέλλον.
Παρούσα προφανώς ήταν η Υφυπουργός Οικονομικών, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και επί δεκαετίες στέλεχος του Συνεταιρισμού, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τοποθετήθηκε για το συνολικό αποτύπωμα του Συνεταιρισμού στη περιοχή και για τη σημαντικότητα της Οργάνωσης στο επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απόδοση τιμητικής πλακέτας από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στους συγγραφείς και στην ομάδα που εργάστηκε για την υλοποίηση της έκδοσης, όπως επίσης και στην υπεύθυνη της Γραμματείας του Συνεταιρισμού, Κερασία Βαλασσά αλλά και στον Υποδιευθυντή της Οργάνωσης, Άγγελο Θεοδώρου οι οποίοι υποστήριξαν τις ανάγκες της έκδοσης μέσα από την εμπειρία τους και τα πεδία των αρμοδιοτήτων τους στις υπηρεσίες του Συνεταιρισμού.
Τον λόγο έπειτα έλαβε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, ένας εκ των συγγραφέων και επιστημονικός υπεύθυνος του συνολικού σχεδιασμού των δράσεων για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Ο κύριος Καπανιάρης αφού ανέλυσε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να τιθασευτεί ο τεράστιος όγκος του υλικού, ανέδειξε τη σημασία της ομαδικότητας για την επίτευξη του στόχου, τον ρόλο όσων εργάστηκαν για το λεύκωμα και ευχαρίστησε με θέρμη τα προηγούμενα και το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, το Εποπτικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης που εμπιστεύτηκαν τον ίδιο και την υπόλοιπη ομάδα. Επεξήγησε την επιστημονική αξία του έργου αλλά ανέλυσε και τον πολύπλευρο χαρακτήρα της έκδοσης, ως προς τη γενικότερη προοπτική της περιοχής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του έτερου συγγραφέα, Διονυσίου Βαλασσά, ο οποίος όπως είπε η Αντιπρόεδρος που είχε την ευθύνη του γενικότερου συντονισμού της εκδήλωσης αποτελεί το ζωντανό 1/3 της ιστορίας του Συνεταιρισμού. Ο Διευθυντής εστίασε στην εμπορική κατεύθυνση που είχε η Οργάνωση από την ίδρυσή της και κυρίως στο ιστορικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που ίσχυε το 1916 όταν οι 200 περίπου Ζαγοριανοί αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Συνεταιρισμό. Η χώρα ήταν διχασμένη, βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση όπως όλη η Ευρώπη, υπήρχε φτώχια, έλλειψη υποδομών, δεν υπήρχε οδικό δίκτυο στη περιοχή και μόνη δίοδος εμπορίας ήταν η θάλασσα, δεν είχε γίνει η αγροτική μεταρρύθμιση και όμως οι Ζαγοριανοί τα κατάφεραν. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού στήριξε σθεναρά την προσπάθεια αυτή, έχοντας τη προσδοκία ότι το σύνολο του έργου θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις νέες γενιές συνεταιριστών ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, καθώς η ιστορία μπορεί να είναι δίδαγμα για το μέλλον. Παράλληλα, με την έκδοση, το κοινωνικό σύνολο θα μπορεί να αποκτήσει μία ευρύτερη αντίληψη ως προς την αξία του αγροτικού συνεταιριστικού πνεύματος γενικότερα, το οποίο μπορεί να αποτελεί ένα λειτουργικό μοντέλο κοινωνικής ευημερίας και παραγωγής.