• ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Τι αλλάζει στο σώμα με 2 εβδομάδες αποχής από την άσκηση;

Οι γιορτές ή οι υποχρεώσεις θα σας κρατήσουν μακριά από την άσκηση για δυο εβδομάδες; Τότε μερικές αλλαγές θα συμβούν το σώμα σας χωρίς να το καταλάβετε…

Ακόμη και 2 εβδομάδες αποχής από την άσκηση, προκαλούν αλλαγές στον μεταβολισμό, αποδυνάμωση στους μυς και αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση νόσων, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα ή ο διαβήτης.
Έκπληξη προκάλεσε στους ερευνητές, η ταχύτητα με την οποία ήταν εμφανή τα αποτελέσματα της διακοπής της φυσικής δραστηριότητας. Οι συμμετέχοντες υπό φυσιολογικές συνθήκες έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, ενώ για τις ανάγκες της έρευνας έπρεπε να περιοριστούν σε 1.500.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα για δυο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες υπό φυσιολογικές συνθήκες έκαναν περίπου 10.000 βήματα την ημέρα, ενώ για τις ανάγκες της έρευνας έπρεπε να περιοριστούν σε 1.500. Υποβλήθηκαν σε λιπομέτρηση πριν και μετά τη διακοπή της άσκησης, για να δουν πως επηρεάστηκε η υγεία τους με την αλλαγή της καθημερινότητάς τους.

Η διατροφή τους δεν άλλαξε, όμως η φυσική τους κατάσταση παρουσίασε μεγάλη αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, ο μεταβολικός ρυθμός τους είχε επιβραδυνθεί, είχαν αποδυναμωθεί οι μυς και το βάρος τους είχε αυξηθεί, με εμφανέστερη τη διαφορά στο λίπος γύρω από την κοιλιά.

Όλα αυτά μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες, που στην πραγματικότητα κάθονταν 129 λεπτά περισσότερο από ότι είχαν συνηθίσει, ανά ημέρα. Επίσης, στη λιπομέτρηση παρατηρήθηκε αύξηση του λίπους στο συκώτι και ανεβασμένα τριγλυκερίδια. Ζητήθηκε από τους εθελοντές, να τρέξουν μια συγκεκριμένη απόσταση, για να τους χρονομετρήσουν.

Η ένταση και ο ρυθμός στο τρέξιμο είχε εξασθενήσει, ενώ χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διανύσουν την απόσταση, συγκριτικά με τις παλαιότερες τους επιδόσεις.

Όμως, όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην κανονική τους ζωή, τα ποσοστά των μετρήσεων επέστρεψαν στο φυσιολογικό.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν, ότι δεν προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο σώμα αν κάποιος διακόψει για λίγες εβδομάδες την άσκηση. Αλλά είναι καλό η γυμναστική να γίνει τρόπος ζωής, ώστε να διατηρείται η φυσική κατάσταση.

Πηγή: ifitnessbook
www.gym-way.gr

Previous ArticleNext Article