• ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Πώς θα καθαρίσεις το σώμα σου από τα λίπη και τις τοξίνες των γιορτών;

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής που θα σε σώσει από την κραιπάλη.

Λογικά, τις μέρες που προηγήθηκαν κατανάλωσες τόνους κρεατικών, έφαγες ολόκληρα ταψιά με γλυκά, ήπιες λίτρα αλκοόλ και, πιθανότατα, κάπνισες κάμποσα πούρα -ακόμη κι αν δεν είσαι φανατικός καπνιστής, να σημειωθεί.

Οι γιορτές όμως πέρασαν. Και ακριβώς αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός σου και ειδικότερα το πεπτικό σου σύστημα έχει ανάγκη από επείγουσα αποτοξίνωση. Θέλεις, λοιπόν, να «καθαρίσεις» αποτελεσματικά το σώμα σου από τις καταχρήσεις των τελευταίων ημερών;

Ευκολάκι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσεις τις συμβουλές που ακολουθούν στη διατροφή σου από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Δευτέρα
Ξεκίνα τη μέρα σου πίνοντας το χυμό μισού λεμονιού διαλυμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Στα «μεγάλα» γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό και βραδινό), κατανάλωσε πικρά λαχανικά, όπως αντίδια, ρόκα και πικραλίδα και, ιδανικά, πρόσθεσε στα πιάτα σου και μερικές κουταλιές μουστάρδα. Οι τροφές αυτές έχει αποδεχτεί ότι βοηθούν στην έκκριση πεπτικών ενζύμων από τις μεμβράνες του στομάχου.

Τρίτη
Πάρε ένα συμπλήρωμα με μείγμα πεπτικών ενζύμων δεκαπέντε λεπτά πριν από κάθε κύριο γεύμα για να αυξήσεις τη διαδικασία υδρόλυσης των μεγάλων μορίων της τροφής (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες). Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Τετάρτη
Φάε προβιοτικό γιαούρτι, ξινόγαλα ή κεφίρ. Οι τροφές αυτές προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο και βοηθούν την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την παραγωγή των ενεργειακών βιταμινών Β12 και Κ.

Πέμπτη
Βάλε στο μενού σου μπόλικες φυτικές ίνες. Αδιάλυτες φυτικές ίνες θα βρεις στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο πίτουρο σιταριού, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά, ενώ διαλυτές φυτικές ίνες περιέχουν τα όσπρια, η βρώμη, το καστανό ρύζι και ο λιναρόσπορος. Οι πρώτες, βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δεύτερες, διεγείρουν την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων που βοηθούν την πέψη.

Παρασκευή
Πρόσθεσε μηλόξιδο σε όλες τις σαλάτες σου ή πιες ένα κουταλάκι του γλυκού αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Το μηλόξιδο καταπολεμά τη δυσπεψία, τις καούρες και τα φουσκώματα, ενώ τα οξέα του βοηθούν στο «κάψιμο» του λίπους.

Σάββατο
Εκτός από τα προβιοτικά, απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου είναι και οι πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τα καλά βακτήρια να κολλήσουν στο τοίχωμα του εντέρου. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες είναι οι οι μπανάνες, η σόγια, οι αγκινάρες, η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι, το σκόρδο, ο λιναρόσπορος, τα όσπρια, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά.

Κυριακή
Πιες 50ml χυμό αλόης μία με δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, αφού προηγουμένως τον διαλύσεις είτε σε νερό, είτε σε φρέσκους χυμούς. Η αλόη διαθέτει καθαρτικές ιδιότητες, βοηθώντας το πεπτικό σου σύστημα να παραμείνει υγιές. Ο λόγος; Η ρητίνη: πρόκειται για μια ουσία που βρίσκεται στο δεύτερο στρώμα των φύλλων της αλόης και η οποία είναι πλούσια σε ανθρακινόνες, ενώσεις που θεωρούνται φυσικά καθαρτικά. Επιπλέον, η αλόη αποτοξινώνει το συκώτι, αναζωογονεί τους πνεύμονες και προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα.

Πηγη: askmen.com
www.gym-way.gr

Previous ArticleNext Article