ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Kaluna: Στροφή στην βιολογική καλλιέργεια βοτάνων

Τα φρέσκα βιολογικά καλλυντικά KALUNA παρασκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργαστήριο της εταιρίας που βρίσκεται εγκατεστημένο σε ένα πιστοποιημένο βιολογικό βοτανικό κτήμα μέσα στην καρδιά του δάσους της βόρειας Εύβοιας, έξω από το καταπράσινο χωριό Αχλάδι. Ολόκληρη η περιοχή της βόρειας Εύβοιας φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό αυτοφυών βοτάνων που, μαζί με τα καλλιεργούμενα στο κτήμα, αποτελούν τη βάση των καλλυντικών μας.
Τα φρέσκα βιολογικά καλλυντικά KALUNA δεν περιέχουν ίχνος συνθετικών χημικών ουσιών. Αξιοποιούν αποκλειστικά τις ιδιότητες των φυσικών εκχυλισμάτων των βοτάνων για την αποτελεσματικότητα, τη συντήρηση, την υφή, το χρώμα και το άρωμα τους. Έτσι, υπενθυμίζουν στο σώμα μας πως είναι μέρος της φύσης, ικανοποιούν τις βαθύτερες του ανάγκες, και μας βοηθάνε να συντονιστούμε με τις ιδιαίτερες εσωτερικές του δονήσεις. Και τελικά μας βοηθάνε να εκπέμψουμε τη δική μας μοναδική ακτινοβολία, να πραγματώσουμε τη δική μας ξεχωριστή, αληθινή Ομορφιά!
Η έλλειψη συνθετικών χημικών συστατικών δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε τη σύγχρονη εργαστηριακή τεχνολογία. Αντίθετα, το εργαστήριο μας (αδειοδοτημένο από τον ΕΟΦ και εγκεκριμένο από τον ιταλικό Οργανισμό Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ICEA) αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να ανακαλύπτει νέες ιδιότητες των φυτικών εκχυλισμάτων, να πραγματοποιεί διαρκείς, λεπτομερείς ποιοτικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους των πρώτων υλών και των ετοίμων προϊόντων και να δημιουργεί φυσικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.
Η ενέργεια που καταναλώνεται στην παραγωγή των προϊόντων μας προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ιδιόκτητα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια. Το νερό προέρχεται από ιδιόκτητη πηγή και επιστρέφει στη γη χωρίς χημικά. Τα υπολείμματα της απόσταξης ή εκχύλισης βοτάνων διοχετεύονται σε κομπόστ, που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια βοτάνων. Γενικά η διαχείριση του εργαστηρίου και του κτήματος διέπεται από τις αρχές της αειφορίας.

Στο τεύχος αυτό μας παραχωρεί συνέντευξη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κος Ρολάνδος Παύλου.

1) Ως πρότυπη βιολογική μονάδα παραγωγής βοτάνων και άλλων προϊόντων πείτε μας πως ασχοληθήκατε αποκλειστικά με την παραγωγή τους?

Η στροφή στη βιολογική καλλιέργεια βοτάνων και τη μεταποίηση τους δεν έγινε με βάση κάποιο «έξυπνο» επιχειρηματικό σχέδιο. Ξεκίνησε ως μια έντονη επιθυμία να εγκαταλείψουμε με την τότε σύζυγο μου την πόλη και να ζήσουμε στη φύση. Η ίδια η φύση μας οδήγησε στο μονοπάτι που τελικά επιλέξαμε. Αρχίσαμε τη βιολογική καλλιέργεια για να βελτιώσουμε την υγεία τη δική μας και μετά του παιδιού που αποκτήσαμε ζώντας στο κτήμα. Επέστρεψα στην Ιατρική και πήρα το πτυχίο, έχοντας πλέον την ωριμότητα να εφαρμόσω αυτές τις γνώσεις σε μια άλλη προοπτική. Στήσαμε το εργαστήριο βοτανικών εκχυλισμάτων και καλλυντικών, με όλα τα σύγχρονα μέσα κι αυτό σήμαινε μια ακόμα πρόκληση, γιατί πουθενά δεν υπάρχει αποτυπωμένη η επιστήμη της μεταποίησης βοτάνων σε καλλυντικά και θεραπευτικά σκευάσματα. Συνεχίζω μόνος μου τα τελευταία τριάμιση χρόνια τη μελέτη των βοτάνων και την ανάπτυξη μιας μεγάλης γκάμας απόλυτα φυσικών καλλυντικών και εκχυλισμάτων. Η βασική αρχή της εταιρίας KALUNA να μη χρησιμοποιήσουμε ούτε ένα συνθετικό χημικόστα προϊόντα μας (πλην της καυστικής σόδας στα σαπούνια)ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε! Και τα ευεργετικά αποτελέσματα δεν έχουν σταματήσει να με ξαφνιάζουν ευχάριστα!

2) Το δίκτυο διανομής σας καλύπτει όλη την Ελλάδα? Και όσο αφορά την παραγωγή σας μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά ποια προιόντα σας έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση?

Το δίκτυο διανομής μας είναι ακόμα περιορισμένο. Καλύπτει Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, κάποια νησιά και την Κύπρο. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας στη διεύρυνση του δικτύου είναι να καταφέρουμε να απλωθούμε, χωρίς να βάλουμε νερό στο κρασί μας όσον αφορά την ποιότητα. Γι’ αυτό και τα βήματα μας είναι μετρημένα. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι κηραλοιφές, τα σιρόπια κρυώματος, τα σαμπουάν, η κρέμα για μυοσκελετικούς πόνους και η κρέμα προσώπου.

3) Και το όνομα αυτής KALUNA- από που προέρχεται η επωνυμία σας?

Το όνομα KALUNA επιλέχθηκε τυχαία, συνδυάζει το «κάλλος» με το «luna» (φεγγάρι).

4) Πιστεύετε στην Ελλάδα υπάρχει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια βιολογικών,θεραπευτικών βοτάνων όσο αφορά την βοήθεια από το κράτος όσο και από τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού.

Εύφορο έδαφος υπάρχει, ζήτηση υπάρχει, οι ευσυνείδητοι βιοκαλλιεργητές κερδίζουν έδαφος, αλλά πολλές επενδυτικές προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονταν από προχειρότητα, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά κεφάλαια και ανθρώπινος κόπος. Όποιος θέλει να βγάλει γρήγορο κέρδος εκμεταλλευόμενος τη Φύση είναι βέβαιο ότι θα εκτοπιστεί από την ίδια τη φυσική επιλογή.

Previous ArticleNext Article