ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Agrotica 2018: Περισσότερες πωλήσεις αγροτικών μηχανημάτων…

Σε επίπεδο συναλλαγών, επιχειρηματίες του κλάδου μιλούσαν για σημαντική αύξηση στα «κλεισίματα», η οποία, για ορισμένες επιχειρήσεις, έφτασε έως και το 40% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, αν και μια μεγάλη μερίδα του κόσμου πέρασε τις πύλες της ΔΕΘ, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να ενημερωθεί προτού πάρει την απόφαση για αγορά.

«Μετά την έκδοση των εγκρίσεων, εκτιμούμε ότι θα δούμε μια κατακόρυφη άνοδο της αγοράς. Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό σχετίζεται με το πότε θα κλείσει η περίοδος των αιτήσεων. Βάσει της τελευταίας ενημέρωσης που έχουμε από το υπουργείο, πιθανότατα θα έχουμε κάποια παράταση. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, κάτι που δεν νομίζω να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Συνεπώς, ο κύριος όγκος της δουλειάς μας θα μετατεθεί για το φθινόπωρο και κυρίως το 2019 που πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή χρονιά», σημειώνει ο κ. Μπαλουκτσής. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ανακατατάξεις στην αγορά θα εντείνουν τον ανταγωνισμό, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «νέοι εισαγωγείς που πήραν κάποιες μάρκες και θέλουν να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά πιθανότατα θα προβούν και σε επιθετικές πολιτικές πωλήσεων».

«Τριπλό» χτύπημα από την Π. Πετρόπουλος (Landini και Kubota)

Ενισχυμένη ήταν η παρουσία της Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία, μετά την ανάληψη της αντιπροσωπείας των Kubota, ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην αγορά. «Στα μικρά τρακτέρ είδαμε μια αύξηση της τάξης των 20%-25% στα κλεισίματα. Και στα μεγαλύτερα καταγράφηκε πρόθεση αγοράς, ωστόσο οι περισσότεροι αναμένουν να βγουν οι εγκρίσεις τους για να προχωρήσουν», λέει στην «ΥΧ» ο Λουκάς Λιάκος, επικεφαλής του τμήματος Αγροτικών Μηχανημάτων της εταιρείας και υπεύθυνος για τα Landini, ΜcCormick. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο, με το που θα καταθέσει φάκελο και πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, να κόψει τιμολόγιο και να προχωρήσει στην αγορά», προσθέτει.

agrotica-2018«Οι παραγωγοί είχαν αυτήν τη φορά να εισπράξουν και να διαχειριστούν πολλές νέες πληροφορίες», λέει στην «ΥΧ» ο Σπύρος Παντελεημονίτης, ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του χώρου. «Είτε γιατί αλλάζουν χέρια κάποιες φίρμες, είτε γιατί αλλάζουν τα μοντέλα, προσαρμοζόμενα σε καινούργιες προδιαγραφές, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και τα προγράμματα, τα οποία έχουν επίσης αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν», προσθέτει. «Το ενδιαφέρον για τα δενδροκομικά τρακτέρ είναι εύλογο, δεδομένου ότι πρόκειται για καλλιέργειες, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν σήμερα μια επιχειρηματική βιωσιμότητα», υπογραμμίζει.

 Στο περίπτερο της Κουιμτζής τα Fendt

Την τιμητική τους στο περίπτερο της Κ. Κουιμτζής ΑΕ είχαν τα τρακτέρ της Fendt, η ανάληψη της αντιπροσωπείας των οποίων ανακοινώθηκε και επίσημα στη διάρκεια της έκθεσης. Η σχετική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σίνδο. Επιπλέον, η Κουιμτζής απέκτησε την αντιπροσώπευση για όλη την Ευρώπη των µαχαιριών για θεριζοαλωνιστικές Honey Bee, ενώ πολύ σηµαντική είναι και η νέα συνεργασία γνωστής δανέζικης φίρμας Κonsgilde.

Fendt_kouimtzis

Έχουν ρεύμα τα τρακτέρ ειδικής χρήσης

Για μια από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις ιστορικά κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο Μπάμπης Μαυρίδης, διευθυντής του Τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ. «Χάρη στα  Σχέδια, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και εκδηλώθηκε γύρω από τα τρακτέρ ειδικής χρήσης (δενδροκομικά και αμπελουργικά), με ιπποδύναμη 75-100 ίππων περίπου. Επίσης, σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον για τα τρακτέρ γενικής χρήσης 90-130 ίππων, ενώ περιορισμένη ήταν η ζήτηση για τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης. Επιπλέον, είχαμε μερική ζήτηση μεγάλων μηχανημάτων και θεριζοαλωνιστικών μηχανών κυρίως από ομάδες αγροτών, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης», εξηγεί.

kontelisΠαράλληλα, μεταφέρει την εκτίμησή του ότι οι ανακατατάξεις στον κλάδο οφείλονται κυρίως στη συρρίκνωση της αγοράς και στη μείωση των πωλήσεων. «Η εταιρεία μας θα συνεχίσει πάντως να κατέχει ηγετική θέση προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τα αξιόπιστα μηχανήματα της New Holland και της Case IH», τονίζει.

 Ανανέωση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού

«Οι δουλειές και οι συμφωνίες που κλείστηκαν ήταν σίγουρα περισσότερες σε σύγκριση με το 2016, ενώ ο κόσμος μας προσέγγιζε συνειδητά και έδειχνε ουσιαστικό ενδιαφέρον», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Στέλιος Σταματίκος, διευθυντής πωλήσεων τρακτέρ της Θεοχαράκης ΑΕ. «Οι συναλλαγές, οι οποίες συζητήθηκαν, αφορούσαν κυρίως δενδροκομικά τρακτέρ, αλλά και εξωχώραφα και εκτιμούμε ότι θα εκτελεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τις επιδοτήσεις που αναμένονται», συμπληρώνει. Ο ίδιος διαπίστωσε, πάντως, και αυξημένη κινητικότητα για τις μεγάλες ιπποδυνάμεις, λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από τα Σχέδια. «Παρατηρήσαμε μια τάση για στροφή προς τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας τόσο ως προς τα μηχανήματα που ζητούσε ο κόσμος όσο και ως προς τις ηλικίες των αγροτών. Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς νέους αγρότες με μοντέρνο σκεπτικό και όρεξη για δουλειά, οι οποίοι είτε συνεχίζουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις είτε ξεκινούν τη δική τους».

theoxarakisΣχετικά με τις ανακατατάξεις στον κλάδο, ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι «κάθε εταιρεία έχει εδραιώσει τη μάρκα της στην αγορά, έχοντας χτίσει παράλληλα και ένα συγκεκριμένο αγοραστικό προφίλ. Εμείς, με την υποστήριξη φυσικά της SDF και πιο συγκεκριμένα των τρακτέρ SAME & DEUTZ-FAHR πορευόμαστε και διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας ανάλογα με τις προκλήσεις των καιρών, κλείνοντας αισίως το 2017 με μερίδιο 14%».

Ζωηρό ενδιαφέρον για τη γεωργία ακριβείας

«Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Νεοφώτιστος από το Τμήμα Μάρκετινγκ της Agrotech. «Το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώθηκε στα δενδροκομικά τρακτέρ, ενώ αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους ήταν το ενδιαφέρον των αγροτών για τα μηχανήματα γεωργίας ακριβείας. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο όσο περισσότερο μπορούσαμε, γιατί πιστεύουμε πολύ ότι εκεί θα κινηθεί ο αγροτικός τομέας», καταλήγει.

Στροφή στα δενδροκομικά

Για αύξηση 30%-40% στις πωλήσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση κάνει λόγο o Αλέξανδρος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Α&Φ Ιωαννίδης Α.Ε. «Υπήρχε μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον των αγροτών για να επενδύσουν στον τομέα των μηχανημάτων», τονίζει και προσθέτει ότι «πλέον είναι εμφανές ότι πραγματοποιείται μια στροφή στη δενδροκομία, η οποία στηρίζεται και από τα Σχέδια Βελτίωσης, αυτό συνεπάγεται ΣΕ αλλαγή τρακτέρ, δηλαδή, πιο μικρά τρακτέρ σε υποδύναμη και συνεπάγεται ότι θα υπάρξει ζήτηση για όλον τον εξοπλισμό για την δενδροκομία».

Τα Σχέδια έφεραν κόσμο

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη φετινή έκθεση και την προσέλκυση του κόσμου που πιστεύουμε ότι οφείλεται και στα Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία υποκινούν μία τάση για δενδροκομικά για τα οποία είχαμε πολλές συζητήσεις», δηλώνει από την πλευρά του στην «ΥΧ» ο Γιάννης Παπαβασιλείου, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου Σαρακάκη.

ypaithros.gr – των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Γιάννη Τσατσάκη

Previous ArticleNext Article