Κλειδώνει το θέμα για Διεπαγγελματική Φέτας στις 11 Μαΐου λέει ο Αποστόλου
Τη δέσμευση ότι στις 11 Μαΐου σε συνάντηση που θα συμμετάσχουν οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς – στην Αθήνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – θα «κλείσει» το θέμα της δημιουργίας Διεπαγγελματικής Φέτας διεμήνσε στους κτηνοτρόφους στην Θεσσαλία ο Βαγγέλης Αποστόλου. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν επίσης την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και του συστήματος GPS στα βυτιοφόρα.
Η αντιπροσωπία των κτηνοτρόφων που διαδήλωσε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όσο ο υπουργός μιλούσε στο αγροτικό συνέδριο του Economist, συναντήθηκε τελικά με τον Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος όπως ανέφεραν στο Agronews «δεσμεύτηκε ότι θα δώσει έγκριση στην Διεπαγγελματική Φέτας και κάλεσε τους κτηνοτρόφους στις 11 του μήνα στο Υπουργείο μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να το κλείσει μέχρι τότε». Μένει να δούμε πως; Διερωτούνται οι κτηνοτρόφοι μετά την συνάντηση
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν επίσης από το κυβερνητικό στέλεχος την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης στα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα, ώστε να εντοπίζονται οι παράνομες μετακινήσεις λαθραίως εισαγόμενου προϊόντος, αλλά και αυστηροποίηση της νομοθεσίας, μέχρι και επιβολή λουκέτου, σε όποια τυροκομική επιχείρηση “συλλαμβάνεται” να παράγει τυρί φέτα με εισαγόμενο γάλα. Αργότερα, οι κτηνοτρόφοι έχυσαν και γάλα συμβολικά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έξω από το ξενοδοχείο. Να σημειωθεί ότι στην διαμαρτυρία της Λάρισας συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι: Στέργιος Κύρτσος (πρόεδρος της ΠΕΚ), Φώτης Πατούνης (Κτηνοτροφικό Σύλλογο Παλαμά), Δημήτριος Σατραζέλης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά), Ιορρδάνης Πετρίδης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Έδεσσας), Γιώργος Διδάγγελος (ΣΕΚ), Μάγδα Κοντογιάννη (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αττικής), Θημιώπουλος (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Γρεβενών).
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Συνάντηση με αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας είχε σήμερα στη Λάρισα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό για τις εργασίες του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist.
Μετά τη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά σημαντικά θέματα του κτηνοτροφικού κλάδου, ο υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Υπήρξε σήμερα μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης, να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.
Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς. Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».