Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 31 Μαΐου στις 1 μ.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αποφάσισε η σύσκεψη εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Μαΐου, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων από την Πιερία, την Πέλλα, την Ημαθία, τα Γρεβενά, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τις Σέρρες και τη Δράμα, παρουσία διοικητικών παραγόντων τόσο της ΠΕΚ, όσο και του ΣΕΚ, έκριναν ομόφωνα ότι θα πρέπει να οργανώσουν άμεσα μια κινητοποίηση, προκειμένου να καταγγείλουν τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα και τον απειλούν.
«Θα διαμαρτυρηθούμε για την πορεία συρρίκνωσης που ακολουθεί ο κλάδος, εξαιτίας τόσο της κατρακύλας που έχουν πάρει οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα το τελευταίο διάστημα, όσο και της απουσίας ελέγχων και προστασίας του προϊόντος, αλλά και της φέτας, με συνέπεια να αυξάνει ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους», τόνισε ο επικεφαλής της ΠΕΚ, χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, «λίγα» τα πρόσφατα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, για τη στήριξη του κλάδου.
Ο κ. Κύρτσιος εξήγησε πως στόχος των κτηνοτρόφων είναι να επιδοθεί ένα υπόμνημα προς την υπουργό Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά, όσο και προς τη διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνη Νοτοπούλου, με τους προβληματισμούς του κτηνοτροφικού κόσμου, τις θέσεις και τις προτάσεις του, προκειμένου να ανακοπεί ο κατήφορος της αιγοπροβατοτροφίας, αλλά και το αίτημα για μια συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
Για την καλύτερη οργάνωση της επικείμενης διαμαρτυρίας στελέχη της ΠΕΚ αποφασίστηκε να μεταβούν σε όλους τους συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και σε εκείνους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι έκαναν ξεχωριστές συναντήσεις σε Δράμα, Καβάλα και Έβρο, με σκοπό να υπάρξει συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη και η συγκέντρωση κατά το δυνατό να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τους ιθύνοντες.
Στη σύσκεψη του Λαγκαδά εξετάστηκε, επίσης, και το θέμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, με τον κ. Κύρτσιο να μας γνωστοποιεί πως επαναβεβαιώθηκε η καταρχήν πρόθεση της ΠΕΚ και του ΣΕΚ να κατεβάσουν ενιαία πρόταση, αλλά οι τελικές αποφάσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο ΠΕΚ, θα ληφθούν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, που θα συγκληθεί άμεσα στην Αθήνα.