ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ανοδο διαρκείας το βαμβάκι μια σεζόν με τιμές σε ιστορικά υψηλά

Παπαδογιάννης Γιάννης, agronews.gr

Η αγορά βάµβακος επιβεβαιώνει κάθε εβδοµάδα την ανοδική της τάση, καταγράφοντας νέα υψηλά, ενώ παράλληλα σηµειώνει µικρές και αναµενόµενες διορθώσεις. Αρκετοί θεωρούν πως το ράλι αυτό είναι καθαρά κερδοσκοπικό και πως σύντοµα το χρηµατιστήριο θα ξεφουσκώσει. Είναι σύνηθες µόλις τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρίσκουν ευκαιρία να µπαίνουν στην εκάστοτε αγορά δυναµικά, εντείνοντας τις κινήσεις της. Στην περίπτωση του βαµβακιού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αgrenda, κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί την παρουσία των κερδοσκόπων στο ράλι, εντούτοις η άνοδος δεν είναι καθαρά κερδοσκοπική αλλά, όπως έχει σηµειωθεί πολλές φορές στο παρελθόν, στηρίζεται σε θετικά για την αγορά θεµελιώδη. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην αυξανόµενη κατανάλωση φυσικής ίνας (βαµβάκι, µαλλί) και το έλλειµµα παραγωγής. ∆ηλαδή η παγκόσµια παραγωγή βάµβακος δεν είναι αρκετή, ώστε να καλύψει την αντίστοιχη ζήτηση. Το πρόβληµα έχει ενταθεί πρόσφατα από τις ανησυχίες που ακούγονται για τις νέες σπορές. Συγκεκριµένα, έχουµε αντίξοες καιρικές συνθήκες στην Κίνα (χαµηλές θερµοκρασίες, βροχές, χαλάζι), ξηρασία και έλλειψη βροχοπτώσεων στο Τέξας, ενώ παράλληλα φαίνεται στην Ινδία τελικά οι εκτάσεις να είναι µικρότερες των αρχικών εκτιµήσεων. Αναφορικά µε την Κίνα, η κατάσταση δείχνει να είναι πιο ακραία όσον αφορά τις τιµές. Το αντίστοιχο χρηµατιστήριο έχει καταγράψει πιο απότοµα ανοδικό ράλι από αυτό της Νέας Υόρκης, διότι τροφοδοτείται από την τοπική αγορά. Οι πλειστηριασµοί κρατικών αποθεµάτων έχουν αυξήσει ρυθµούς τελευταία και τα αποθέµατα απορροφώνται στο 100%, όταν πριν λίγο καιρό βρισκόµασταν στο 30%. Επίσης, κυκλοφορεί πως τα κρατικά τους στοκ έχουν µειωθεί σηµαντικά, µε αποτέλεσµα να ακούγεται πως θα ανανεωθούν οι ποσοστώσεις για εισαγωγές βάµβακος. Μάλιστα, η πλειονότητα των αναλυτών αναµένουν δυναµική επιστροφή της Κίνας στις εισαγωγές. Προφανώς η φήµη πως η Κίνα θα χρειαστεί περισσότερο βαµβάκι (κυρίως αµερικάνικο), ενώ παράλληλα το Τέξας υποφέρει από ξηρασία, αποτέλεσε ένα ανοδικό κοκτέιλ στο χρηµατιστήριο.

Η τάση δείχνει λιγότερο πολυεστέρα και περισσότερες φυσικές ίνες

Επιπρόσθετα, η Κίνα έχει ως στόχο τη µείωση της χρήσης πολυεστέρα για περιβαλλοντολογικούς λόγους (µόλυνση υδάτων). Το πετρέλαιο δε, το οποίο αποτελεί πρώτη ύλη για τις συνθετικές ίνες, βρίσκεται σε άνοδο στερώντας πλέον το κοστολογικό πλεονέκτηµα που κατείχε µέχρι πρότινος έναντι του βαµβακιού. Είναι γενικότερα της «µόδας» η χρήση φυσικών ινών κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη ραγδαία άνοδο των τιµών στο µαλλί. Από πλευράς κλωστηρίων επίσης έχουµε στήριξη, όχι επειδή είναι ενεργά στη φυσική αγορά, αλλά διότι εξακολουθούν να έχουν αφιξάριστα ανοιχτά συµβόλαια αγορών βάσει χρηµατιστηρίου. Τα εν λόγω συµβόλαια είναι ακόµα αρκετά και όποτε δίνεται εντολή για κλεισίµατα, για τεχνικούς λόγους, οι χρηµατιστηριακές τιµές στηρίζονται. Μάλιστα, τελευταία βλέπουµε και ρολαρίσµατα θέσεων από τον Ιούλιο στον ∆εκέµβριο 18, γεγονός που υποστηρίζει τις υψηλές τιµές σε βάθος χρόνου. Γενικότερα, θα µπορούσαµε να ισχυριστούµε πως αν και η απόδοση του χρηµατιστηρίου αρχίζει να παρουσιάζει στοιχεία υπερβολής παράλληλα έχουµε σηµάδια υγιούς ανόδου, το οποίο µας κάνει να αισιοδοξούµε για το µέλλον. Η αγορά δείχνει να δίνει ιδιαίτερη σηµασία στη ζήτηση για βαµβάκι και όχι στο κοµµάτι της παγκόσµιας προσφοράς, γι’ αυτό και δεν αντιδρά ιδιαίτερα πτωτικά µόλις βγουν ειδήσεις που συνεπάγονται την αύξηση της προσφοράς.

Ατονεί η φυσική αγορά µετά το ράλι

Είναι επόµενο όταν το χρηµατιστήριο έχει πιάσει υψηλά τετραετίας, η φυσική αγορά να ατονήσει. Τα κλωστήρια παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν διαπραγµατεύονται νέα συµβόλαια, όσο η αγορά είναι ιδιαίτερα ανοδική. Η µείωση της ζήτησης αποτυπώθηκε άµεσα στη βάση (basis) επί των χρηµατιστηριακών τιµών. Με τις τιµές Ιουλίου περί των 95 σεντς ανά λίµπρα, δηλαδή 10 σεντς πάνω από τα µέσα Μαΐου, είναι λογικό τα πριµ για την εκάστοτε σοδειά να µειώνονται. Πλέον οι τιµές για τις περισσότερες σοδειές παραδοτέες στην Άπω Ανατολή είναι άνω των 100 σεντς ανά λίµπρα και φυσικά οι αγοραστές δυσκολεύονται να το χωνέψουν. Η βάση της νέας σοδειάς στο ελληνικό είχε πιάσει 7 σεντς πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18 για τις καλές ποιότητες, κατόπιν του ράλι οι εµπορικοί οίκοι έχουν αρχίσει να κουβεντιάζουν για 4-5 σεντς πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18. Για την ώρα δεν έχει ωριµάσει η αγορά, οπότε και δεν γίνονται πράξεις. Επίσης, η σηµαντική άνοδος του δολαρίου βελτιώνει τις τιµές που λαµβάνουµε.  Σε κάθε περίπτωση, δεν χωρά αµφιβολία πως οδεύουµε σε µια νέα σεζόν µε τις τιµές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το µοµέντουµ εξακολουθεί να είναι θετικό. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι τοποθετηµένα στην άνοδο και δεν δείχνουν διάθεση να αποκοµίσουν τώρα τα κέρδη τους στο ολόκληρο. Ακόµα κι αν οι κερδοσκόποι βγουν δυναµικά από τη θέση τους, η αγορά θα ξεφουσκώσει, αλλά θα παραµείνουµε σε υψηλά επίπεδα τιµών, καθώς η αυξηµένη κατανάλωση αποτελεί σηµαντική στήριξη.

Previous ArticleNext Article