Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», το οποίο τρέχουν και άλλοι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα. Στο τέλος του προγράμματος, μόνον ένας φορέας θα καταφέρει να δημιουργήσει το κέντρο αυτό και να χορηγεί πιστοποιητικά καθαρότητας. Όπως δηλώνει η γ.γ. του συνεταιρισμού και κτηνοτρόφος η ίδια, Άννα Μόσχου, για τη διεκδίκηση του κέντρου, βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία των κτηνοτρόφων, των ζωοτεχνών και των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως και η ειλικρίνεια στην παροχή πληροφοριών και στοιχείων από ελέγχους που θα γίνονται στις μονάδες. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους τρεις κτηνοτρόφους για συμμετοχή στο πρόγραμμα και η συγκρότησή μας σε ομάδα και συλλογικό σχήμα θα αποφέρει τα μέγιστα», σημειώνει η κα Μόσχου, επισημαίνοντας πως αυτό που επιζητούν είναι ο Έλληνας καταναλωτής, με μια ειδική σήμανση, να γνωρίζει τη γεύση της ελευθέρας ελληνικής κόκκινης φυλής. «Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με τον ήλιο, το φυσικό περιβάλλον και η ελευθερία των ζώων είναι ο ιδανικός τόπος για την εγκατάσταση του κέντρου»υπογραμμίζει.
«Πράσινο φως» και από την περιφέρεια
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Καρακασίδης, ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την περιοχή και οποιεσδήποτε δράσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής θα στηρίζονται. «Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τα μέλη του Συλλόγου, όπου μας ανέδειξαν όλες τις δράσεις που έκαναν μέχρι σήμερα για την κόκκινη φυλή και την ένταξή τους στο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, τόνισε ο κ. Καρακασίδης.
ypaithros.gr