Νέα δεδομένα για την εγχώρια αγορά του σύσπορου βάμβακος σε μια άκρως ευνοϊκή, όπως διαφαίνεται, σεζόν για το προϊόν δημιουργεί η προσχώρηση περισσότερων εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο «μοντέλο» των προπωλήσεων σε συνδυασμό με τη συμβολαιοποίηση ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής.
Μετά τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια του Σταμάτη Κουρούδη, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ο «πρώτος διδάξας», τη λογική αυτή ενστερνίζεται φέτος και ακόμα μία βορειοελλαδίτικη επιχείρηση. Ο λόγος για τη Χρήστος Κλωναρίδης ΑΕΒΕ με έδρα τον Νεροφράκτη Δράμας, η οποία έχει υπογράψει συμβάσεις με καλλιεργητές στην τιμή των 57 λεπτών το κιλό για το 30% του βαμβακιού της σοδειάς που θα συγκομιστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Το τονάζ της παραγωγής που στοχεύει να συλλέξει μέσω του τρόπου αυτού η εταιρεία ανέρχεται σε 1.500 τόνους, οι οποίοι έχουν ήδη (προ)πωληθεί σε εμπορικό οίκο του εξωτερικού.
Αν και ο ίδιος ο Χρήστος Χρ. Κλωναρίδης –που από το 2016 έχει διαδεχθεί στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης τον πατέρα του, Χρήστο Γ. Κλωναρίδη– προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας την πολλή δημοσιότητα, τοπικές πηγές μεταφέρουν στην «ΥΧ» ότι η συγκεκριμένη κίνηση είχε δύο στοχεύσεις: αφενός να λειτουργήσει ως «απάντηση» στον… γειτονικό ανταγωνισμό, αφετέρου να στείλει ένα ξεκάθαρο όσο και έμπρακτο μήνυμα στους παραγωγούς της περιοχής από την περίοδο της σποράς για τις θετικές προοπτικές του βαμβακιού τη φετινή σεζόν.
Περισσότερες επιλογές στον καλλιεργητή
To γεγονός, πάντως, ότι η πρακτική της προπώλησης μέσω συμβάσεων αρχίζει να μπαίνει στην ατζέντα ή και να εφαρμόζεται, με κάποιες παραλλαγές, από αρκετά ελληνικά εκκοκκιστήρια δείχνει να χαροποιεί τον Σταμάτη Κουρούδη. «Νομίζω ότι, σε συνδυασμό με την εικόνα της αγοράς αυτήν τη στιγμή, καταδεικνύει την ορθότητα της επιλογής μας να δίνουμε στον παραγωγό τη δυνατότητα να ‘‘κλείνει’’ το βαμβάκι του, βάσει της χρηματιστηριακής τιμής, τη στιγμή που κρίνει αυτός ότι τον συμφέρει», υπογραμμίζει στην «ΥΧ».
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εφαρμόζουν τη διαδικασία αυτή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και, όπως σημειώνει ο κ. Κουρούδης, «κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των παραγωγών που συμμετέχουν». «Πέρυσι, το 35% της συνολικής ποσότητας που απορροφήσαμε κλείστηκε από τους παραγωγούς με αυτόν τον τρόπο. Φέτος, εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.
Σημειωτέον ότι η επιχείρηση δίνει στους παραγωγούς την ευχέρεια να κλείσουν την τιμή πώλησης του σύσπορου βαμβακιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρακολουθώντας το Χρηματιστήριο Βάμβακος (σ.σ. η σχετική τιμή αναγράφεται καθημερινά στον διαδικτυακό τόπο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων) και έχοντας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εγγυημένη την ελάχιστη τιμή που ισχύει για όλους τους αγρότες. Εφόσον η τιμή που προκύπτει από το χρηματιστήριο είναι υψηλότερη μπορούν να πάρουν αυτή, ενώ, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να κλείσουν το βαμβάκι τους και μετά την 1η Μαρτίου, παίρνοντας όμως το σχετικό ρίσκο, αφού από την ημερομηνία αυτή και μετά δεν ισχύει πλέον το «μαξιλαράκι ασφαλείας» της ελάχιστης εγγυημένης τιμής.
Νέο ξέσπασμα στα χρηματιστήρια διαβλέπουν οι αναλυτέςΣτην περιοχή των 87-88 λεπτών εξακολουθούσαν να κινούνται στις αρχές της εβδομάδας τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου, συντηρώντας μια δυναμική την οποία, όπως σχολιάζει ο κ. Κουρούδης, «είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια εποχή». «Τα θεμελιώδη της αγοράς είναι πράγματι πολύ θετικά και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε επίπεδα που μας πάνε πίσω στο 2014. Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας δυόμισι μήνες μέχρι να ανακοινωθούν οι πρώτες τιμές για την ελληνική σοδειά. Όπως κάθε χρόνο, έχουμε να κάνουμε με μια μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Αυτήν τη στιγμή, τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν πάρει μια θετική θέση στο βαμβάκι και τα κλωστήρια περιμένουν να πέσουν οι τιμές για να αγοράσουν. Το ζήτημα είναι ποιος θα… λυγίσει πρώτος σε αυτήν τη διελκυστίνδα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής μας για να συμπληρώσει: «Αν και είναι ακόμα νωρίς, όλα δείχνουν ότι τα κλωστήρια κάποια στιγμή θα συμβιβαστούν με αυτά τα υψηλά επίπεδα τιμών». Άλλος εκκοκκιστής που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι στις επόμενες εβδομάδες τα προθεσμιακά συμβόλαια θα «σπάσουν» και πάλι τα επίπεδα των 90 σεντς ανά λίμπρα και εκτιμά ότι η σεζόν στη χώρα μας για το σύσπορο θα ανοίξει με μια μίνιμουμ τιμή της τάξης των 55 λεπτών το κιλό. Την αισιοδοξία για τις τιμές παραγωγού ενισχύει και η μέχρι στιγμής πορεία του δολαρίου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα «χτύπησε» υψηλά έτους, έχοντας καταγράψει αύξηση 7% από τον Απρίλιο και μετά. |
ypaithros.gr