ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Με καλύτερη οργάνωση στην παραγωγή, ανοίγει δρόμους για εξαγωγές το ρόδι

Έμφαση στην προστιθέμενη αξία δίνει η μεταποίηση

Μέτρια χαρακτηρίζει τη σεζόν από την άποψη των αναμενόμενων ποσοτήτων ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της πολυσυμμετοχικής «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», εταιρείας με πρωτοποριακή μονάδα παραγωγής χυμού και προϊόντων με βάση το ρόδι, στον Πύργο Ηλείας. Η εταιρεία διαχειρίζεται την παραγωγή δεκάδων καλλιεργητών, με συνολικές εκμεταλλεύσεις 1.500 στρεμμάτων από ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, καθώς και από Αττική, Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία. Οι αποδόσεις, αναφέρει, θα είναι μικρότερες από το κανονικό, αλλά σημειώνει ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς με νούμερα, δεδομένου ότι η συγκομιδή της πιο διαδεδομένης ποικιλίας (Wonderful) θα ξεκινήσει στις 10-15 Οκτωβρίου, ενώ τέλος Αυγούστου θα συγκομιστούν οι σημαντικά μικρότερες ποσότητες της πρώιμης ποικιλίας Ako, η οποία, ουσιαστικά, μπαίνει στην αγορά όταν τελειώνει το επιτραπέζιο ρόδι από τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου.

Πέρσι, η «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» πλήρωσε 65 λεπτά τα πρώτης διαλογής επιτραπέζια και 35 λεπτά τα αντίστοιχα για χυμοποίηση. Με εξαγωγές του μεγαλύτερου ποσοστού του επιτραπέζιου σε Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία κ.ά., επισημαίνοντας ότι η εγχώρια αγορά δεν απορροφά μεγάλες ποσότητες νωπού ροδιού, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της προστιθέμενης αξίας στο προϊόν. «Την προστιθέμενη αξία θα την πάρεις από καινούργιους κωδικούς –μεταποίηση και εξέλιξη προϊόντων– και από logistics».

 Μικρότερες ποσότητες, καλές ποιότητες αναμένει και η Φθιώτιδα

«Περίπου 1,5 τόνο το στρέμμα, έναντι 2,5 τόνων σε μια άλλη χρονιά, περιμένουμε φέτος», μας είπε ο Κωνσταντίνος Χήνας, παραγωγός ροδιού με καθετοποιημένη μονάδα, από την Κάτω Τιθορέα. Ποιοτικά, πάντως, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει προβλήματα η παραγωγή, καθώς, χάρη στη σωστή καλλιεργητική φροντίδα, οι παραγωγοί στην περιοχή δεν αντιμετώπισαν ασθένειες. Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, τα τελευταία χρόνια «κινούνται στα 40-50 λεπτά για το επιτραπέζιο και μέχρι 20 λεπτά το χυμοποιήσιμο, το οποίο κερδίζει έδαφος, δεδομένης της κατανάλωσης χυμού», μας λέει ο κ. Χήνας. Διευκρινίζει, πάντως, πως τα 40-50 λεπτά στο επιτραπέζιο δεν αφορούν όλες τις ποιότητες και όλη την ποσότητα που παραδίδει στον έμπορο ο παραγωγός. «Μετά το “ξεκαθάρισμα”, όταν αρχίζουν να υπολογίζονται τα χτυπημένα κ.λπ., δεν θα πληρωθεί όλη η ποσότητα τόσο. Μια ικανοποιητική τιμή θα έπρεπε να είναι τα 40 λεπτά, αλλά όλη η παραγωγή».

Ερμιόνη: Αισιοδοξία για την παραγωγή της χρονιάς

Μια ιδιαίτερα καλή χρονιά περιμένουν στην Ερμιονίδα, αφού όλοι συμφωνούν ότι η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Λιάνα Οικονόμου, υποστήριξε ότι «θα υπάρξει μία μείωση της παραγωγής, αλλά το αντιστάθμισμα θα είναι η πολύ καλή ποιότητα. Υπάρχει αισιοδοξία για το ρόδι, αφού πλέον η μάχη για να αποκτήσει ΠΟΠ η Ερμιονίδα ουσιαστικά είναι στο τέλος της και πριν από λίγες μέρες κατατέθηκαν και οι τελευταίες διευκρινίσεις που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν ανακοινώσει την οριστική της απόφαση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Παντελή Κολυμπάδη, που εξάγει το ρόδι σε μορφή χυμού, με την ονομασία Ροδάμυ, σε χώρες του εξωτερικού. Ο κ. Κολυμπάδης μας είπε: «Πάμε για μια καλή χρονιά. Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις για μείωση της παραγωγής. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία παραγωγή με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι εξαγωγές έχουν μέλλον και μπορούν να αυξηθούν, εάν λυθούν βασικά προβλήματα, όπως είναι το νερό. Η ύπαρξη νερού άρδευσης θα δώσει τη δυνατότητα για αύξηση της καλλιέργειας και κατά συνέπεια την αύξηση των εξαγωγών. Το ρόδι Ερμιόνης δεν έχει πρόβλημα διάθεσης. Ζητούμενο είναι η ποσότητα, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της αγοράς».

«Πάντρεψαν» το ρόδι με το βύσσινο

Τρία νέα προϊόντα, αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΕΑΣ Αρκαδίας και της Ομάδας Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι ΑΕ», θα κάνουν το εμπορικό τους ντεμπούτο στην Έκθεση της Τεγέας, που θα πραγματοποιηθεί στις 14-21 Αυγούστου.

Οι δύο συλλογικότητες του πρωτογενούς τομέα ένωσαν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους στον τομέα της μεταποίησης με τρία προϊόντα, με κοινή επιδίωξη να προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε δύο δυναμικές καλλιέργειες, στο ρόδι και στο παραδοσιακό βύσσινο Αρκαδίας.

Πρόκειται για τρεις χυμούς και συγκεκριμένα: 70% ρόδι – 30% βύσσινο, 50% ρόδι – 50% βύσσινο και σκέτο βύσσινο. Η μεταποίηση πραγματοποιείται στη μονάδα της «Αλφειός Ρόδι ΑΕ» και στόχος είναι τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα λιανικής στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Ήδη, δε, πραγματοποιούνται επαφές με αγορές του εξωτερικού, οι οποίες θα «σχηματοποιηθούν» το επόμενο διάστημα.

Το θερμό κλίμα ευνοεί τις εγχώριες ποικιλίες

Ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής δενδροκομίας στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και διευθυντής θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων (Hort Lab) του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μας έδωσε την επιστημονική του άποψη για την καλλιέργεια σε επίπεδο ποικιλιών. Όπως μας είπε: «Σε ό,τι αφορά το επιτραπέζιο ρόδι θα πρέπει είτε να προωθηθεί η γλυκιά ποικιλία της Ερμιόνης, αλλά και οι κλώνοι της σε περιοχές όπου δεν κάνει παγωνιά, είτε να πάμε σε καινούργιες ποικιλίες, κυρίως από το Ισραήλ, πατενταρισμένες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ καλή εμφάνιση».

ypaithros.gr
Previous ArticleNext Article