ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Απαιτούνται συμπληρωματικές δηλώσεις για τις πληρωμές υπολοίπων ενισχύσεων

Προβλήματα στους φορολογούμενους αγρότες τόσο σε γραφειοκρατικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο δημιουργούν σύμφωνα με τους λογιστές οι καθυστερήσεις στις καταβολές των επιδοτήσεων και η πληρωμή τους «σπαστά» καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Οι προσαυξήσεις υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης και όχι από την ημέρα που καταβλήθηκαν οι επιπλέον επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπαδημητρίου, φοροτεχνικός και συνεργάτης της εφημερίδας Agrenda το φορολογικό πρόβλημα ξεκινά από την συνεχιζόμενη καταβολή επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τη δουλειά για την οποία -μεταξύ άλλων- προορίζεται: να καταβάλλει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις, όταν αυτές είναι διαθέσιμες προς εκταμίευση.

«Έτσι, παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια του 2017 έχουν καταβληθεί σε διάφορα διαστήματα μέσα στο έτος (το ίδιο έχει συμβεί και στα προηγούμενα χρόνια), επιδοτήσεις διαφόρων τύπων και έτους αναφοράς, (βιολογική γεωργία, δημοσιονομική πειθαρχία, μέτρο 10.2.3Α ολοκληρωμένη διαχείρηση παραγωγής καπνού. Επιδοτήσεις δηλαδή που αφορούν αρκετά χρόνια πίσω», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου. Και προσθέτει: «σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις, υπάρχει υποχρέωση συμπληρωματικής δήλωσης ώστε, να συμπεριληφθούν οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν καθυστερημένα. Αυτό μεταφράζεται σε νέα εκκαθάριση, νέο μεγαλύτερο καθαρό φορολογητέο ποσό και κατά συνέπεια, νέο μεγαλύτερο ποσό φόρου/προκαταβολής».

Πως υπολογίζονται οι προσαυξήσεις στον φόρο που προκύπτει από τις συμπληρωματικές; «Δυστυχώς (και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών), οι προσαυξήσεις υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης και όχι από την ημέρα που καταβλήθηκαν οι επιπλέον επιδοτήσεις. Π.χ.: Η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014 ήταν 04.09.15. Στις 25.09.17 καταβλήθηκε η επιδότηση ολοκλ. διαχείρισης καπνού του μέτρου 10.02.03Α. Ενημερώθηκα από τον πελάτη μου σήμερα για την επιδότηση αυτή και προχώρησα στην υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης για το έτος 2014. Στον επιπλέον φόρο που προκύπτει, οι προσαυξήσεις υπολογίζονται από την επομένη της λήξης των δηλώσεων του 2014, δηλαδή από 05.09.15 και όχι από την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης αυτής (25.09.17)», αναφέρει ο φοροτεχνικός.

agronews.gr

Previous ArticleNext Article