ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ελαφρά μειωμένη η τιμή στο αγελαδινό γάλα

Ελαφρά μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είναι η τιμή στο αγελαδινό γάλα, όπως μας λέει ο κ. Γιώργος Κεφαλάς αγελαδοτρόφος από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή είναι 0,3975 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι ξεπερνούσε τα 0,40 λεπτά το κιλό.

Η μικρή αυτή πτώση οφείλεται, όπως μας ανέφερε σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το πλεόνασμα που υπήρχε στο συμπυκνωμένο γάλα της Ευρώπης, τμήμα του οποίου έρχεται στην Ελλάδα για μεταποίηση. Από το Φεβρουάριο και μετά, η παραγωγή συμπυκνωμένου γάλακτος στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 3,5%, κυρίως λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και επειδή η Κίνα καλύπτει τις ανάγκες της από τη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία. Η αύξηση αυτή συμπίεσε με την σειρά της την τιμή στο αγελαδινό.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά της ελληνικής βιομηχανίας, με το αιτιολογικό ότι λόγω της μειωμένης αγοραστικής ζήτησης ο όγκος της κατανάλωσης τον τελευταίο χρόνο έχει πέσει κατά 10%. Την ίδια στιγμή, η πλευρά της βιομηχανίας ισχυρίζεται ότι δέχονται πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις προς το λιανεμπόριο, άρα και οι εταιρείες πρέπει να πιέσουν για καλύτερες τιμές τους κτηνοτρόφους.

Ευτυχώς, όπως υπογραμμίζει πηγαίνουν πολύ καλά οι εξαγωγές σε στραγγιστό γιαούρτι και αυτό αυξάνει την απορροφητικότητα του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος. Εκτιμάται ότι συνολικά η εγχώρια παραγωγή σε αγελαδινό ανέρχεται στους 600.000 τόνους, εκ των οποίων οι 450.000 τόνοι εμφιαλώνονται και όλο το υπόλοιπο τονάζ πηγαίνει για την παραγωγή σε γιαούρτι (η πλειονότητα), σε λευκό τυρί και σε κίτρινα τυριά.

Όσον αφορά στο ύψος του ζωικού κεφαλαίου, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα βοοειδή για κρέας και στα βοοειδή για γάλα, εκτιμάται ότι τα δεύτερα ανέρχονται σε 85-90.000 ζώα, τα οποία και διαχειρίζονται περίπου 3.200 κτηνοτρόφοι. Το σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί εδώ, σημειώνει ο κ. Γ. Κεφαλάς είναι ότι μικρές κτηνοτροφικές μονάδες αποσύρονται και το κενό που αφήνουν καλύπτεται από τις αμέσως επόμενες σε μέγεθος μονάδες. Άρα παρατηρείται μία αύξηση στις μεσαίας δυναμικότητας μονάδες.

Σχετικά με την πορεία του αγελαδινού γάλακτος το προσεχές διάστημα, από πλευράς τιμής, η εκτίμηση του κ. Γ. Κεφαλά είναι ότι θα “τσιμπήσει” υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο και μετά. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη για ξηρασία στην βόρειο Ευρώπη, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των ζωοτροφών. Ομως, όπως λέει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι Αγρότες και άρα μία τέτοια αύξηση δεν θα μπορέσουν να την καλύψουν ολοκληρωτικά. Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι λένε ότι επίκειται μία μείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή κατά 2-3% περίπου.

Θα ήταν παράλειψη τέλος να μην αναφερθούν έστω και επιδερμικά οι επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται στον κλάδο του γάλακτος συνολικά οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο. Πράγματι, σύμφωνα με τον κ. Γ. Κεφαλά, ο κλάδος επιχειρηματικά επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις τονίζοντας ότι θα δούμε εταιρείες να αλλάζουν χέρια, ενώ άλλες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην παρασκευή γιαουρτιού με δικές τους γραμμές παραγωγής.

agroekfrasi.gr

Previous ArticleNext Article