ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ρίσκο οι προπωλήσεις εκκοκκισμένου στην Τουρκία λόγω υποτίμησης της λίρας

Eδώ και κάποιες εβδομάδες η πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα εντείνεται και η ισοτιμία έναντι του δολαρίου ολοένα δυσχεραίνει για τους Τούρκους κλώστες. Ως αποτέλεσμα οι αγορές ίνας γίνονται καθημερινά πιο ακριβές και η διστακτικότητα των πωλητών αυξάνει.
Παρ’ όλο που η τουρκική παραγωγή εκκοκκισμένου αυξάνεται ανά σεζόν, σίγουρα τα βαμβάκια δεν φτάνουν για να καλύψουν την εσωτερική κατανάλωση της ίδιας της χώρας, με αποτέλεσμα πάλι να χρειαστεί να εισάγουν ποσότητες.

Εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί τους επόμενους μήνες και ειδικότερα όταν η σοδειά μας θα είναι έτοιμη να φορτωθεί, οι πωλήσεις στην εν λόγω αγορά θα εμπεριέχουν ρίσκο ως προς την ομαλή εκτέλεση των συμβολαίων. Είναι εύκολα, λοιπόν, κατανοητό πως αν για παράδειγμα επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (τα γνωστά capital controls) οι πληρωμές έναντι φορτώσεων θα δυσκολέψουν, τουλάχιστον μέχρι να εναρμονιστεί η αγορά στα νέα δεδομένα.

Η περίπτωση των προπωλήσεων εκκοκκισμένου στην Τουρκική αγορά αυτήν την σεζόν φαίνεται να εμπεριέχει ρίσκο, γι’αυτό και αρκετοί διεθνείς εμπορικοί οίκοι ήδη ψάχνουν να μεταβιβάσουν αλλού (Άπω ανατολή) τις πωλήσεις τους. Φυσικά ούτε λόγος για νέες πωλήσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Χαρακτηριστικά έχουν θέσει σε αναμονή (on hold) την τουρκική αγορά.

Όλα αυτά ένα μήνα πριν ξεκινήσει η εκκοκκιστική περίοδος στην Ελλάδα, δημιουργούν προβληματισμό, καθ΄ως τα Τουρκικά κλωστήρια έφτασαν πριν από 2 χρόνια να απορροφούν το 80% του ελληνικού εκκοκκισμένου. Η στροφή στην ποιότητα σε συνεργασία εμ το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Ταξινόμησης Βάμβακος των Ελλήνων εκκοκκιστών σε συνεργασία με τους παραγωγούς, γεννά ελπίδες, ότι φέτος η ελληνική αγορά βάμβακος δεν θα επηρεαστεί δυσμενώς από την Τουρκική κρίση.

Απαιτούνται ωστόσο κινήσεις προσεκτικές, νώ βαμβάκια που μαζευονταν από λανάρες (στρίπερ) τα προηγούμενα χρόνια, είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τις διεθνείς αγορές (κατέληγαν συνήθως σε Τουρκικά κλωστήρια).

Το καφενείο επωφελείται από την αντάρα…

Εντωμεταξύ τις τελευταιες ημέρες πληθαίνουν οι καταγγελίες στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ τηλεόραση, ότι διάφοροι μεσίτες σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις στα καφενεία των χωριών, ότι λόγω της Τουρκικής κρίσης το βαμπάκι θα υποχωρήσει στα 40 λεπτά το κιλό, γεννώντας το φόβο στους παραγωγούς, που ήλπιζαν σε τιμές υψηλές με βάση τη χρηματιστηριακή πορεία του.

Μιλώντας με ανθρώπους με γνώση στο χώρο, γεωπόνους και οικονομολόγους στη Θεσσαλία κοινή είναι πλέον η εκτίμηση τους, ότι παρά τα προβλήματα στην Τουρκική οικονομία, το βαμβάκι δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 55 λεπτά στο ξεκίνημα της εκκοκκιστικής περιόδου και συμβουλεύουν τους αγρότες να κλείσουν τα αυτιά στους καλοθελητές, τις Κασσάνδρες και τις σειρήνες… Οι αγορές καταλήγουν απαιτούν ψύχραιμη ανάλυση και αποτίμηση γιατί τρέφονται από την πλεονεξία και το φόβο…

Πληγή για τα βαμβάκια του Έβρου το πράσινο σκουλήκι

Όλα τα είχαν φέτος οι αγρότες του Έβρου που υπέστησαν πρωτοφανή καταστροφή από τις καιρικές συνθήκες, το “πράσινο σκουλήκι” στα βαμβάκια τους έλειπε. Ήρθε να τους… αποτελειώσει και να στερήσει μια παραγωγή, απ’ την οποία περίμεναν κάπως να μειώσουν τις ζημιές στη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε όλο σχεδόν το νομό και ιδιαίτερα στον βόρειο Έβρο, οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν έφτανε η ξηρασία που κατέστρεψε τα σιτηρά και μείωσε δραματικά την στρεμματική απόδοση, τόσο που ούτε τα έξοδα έβγαλαν και παράλληλα δεν επέτρεψε να φυτρώσουν κανονικά ηλίανθοι και βαμβάκια. Οι πλημμύρες που κατέστρεψαν στις παρέβριες περιοχές όσα χωράφια είχαν σπαρθεί και δεν επέτρεψαν στους ιδιοκτήτες άλων να σπείρουν έγκαιρα, το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε έξαρση του “πράσινου σκουληκιού” στα βαμβάκια.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για καταστροφή του 50% και πάνω της παραγωγής και αυτή φαίνεται να είναι η μετριοπαθής εκτίμηση. Όπως λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης που έχει μιλήσει ήδη με πολλούς καλλιεργητές βαμβακιού: “Οι υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα βαμβάκια με το σκουλήκι και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταγραφούν οι ζημιές. Δεν έφταναν στους αγρότες μας όσα υπέστησαν φέτος, ήρθε και αυτό να δημιουργήσει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα”.

Πηγή: evros-news.gr

Previous ArticleNext Article