ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Με πολλά προβλήματα ολοκληρώνεται η συλλογή του καπνού

Οι κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια του καπνού σε όλη τη χώρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης των ασθενειών και τα φυτά προσβλήθηκαν από τον περονόσπορο και το ωίδιο. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης από τη νεκρωτική ίωση. Αποτέλεσμα αυτής της προσβολής είναι η μειωμένη παραγωγή, η υποβάθμιση της ποιότητας και κατ’ επέκταση η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό. Η κατάσταση αυτή απασχόλησε τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργείο, οργανισμούς, αυτοδιοίκηση κ.ά) για το μέλλον της καλλιέργειας του καπνού.

 ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ: Καπνοπαραγωγοί σε απόγνωση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης μετά από τη νεκρωτική ίωση που χτύπησε φέτος τα καπνά. Η καταστροφή κυμαίνεται από 60%-90% και οι παραγωγοί στρέφουν το βλέμμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αποζημιωθούν κατ’ εξαίρεση για την πρωτοφανή ζημιά, καθότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Η ίωση κατέστρεψε ολοκληρωτικά κάποια χωράφια. Επίσης, παιδευόμαστε γιατί οι εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει. Έγινε επίσκεψη από τον ΕΛΓΑ στα χωριά που ανήκουν στον Δήμο Ιάσμου μετά τις βροχές», περιγράφει ο καπνοπαραγωγός Ραμαδάν Ραμαδάν, από το Μέγα Πιστό Ροδόπης. «Ο ΕΛΓΑ και ο υπουργός λένε ότι δεν αποζημιώνουν για την ίωση. Εμείς, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τον ΟΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, τίποτα. Ούτε καπνό δεν μπορούμε να μαζέψουμε». Σημειώνει ότι μόλις ξεπέρασε το φυτό τα 50 εκατοστά, άρχισε να φαίνεται το μέγεθος της προσβολή. Ο ίδιος εκτιμά ότι στα τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η όποια συγκομιδή, οπότε θα διαμορφωθεί εικόνα των τιμών από τις εταιρείες. Παρόμοια εικόνα καταστροφής της καλλιέργειας επικρατεί και στον Δήμο Αρριανών Ροδόπης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Καπνοπαραγωγοί σε απόγνωση

Περονόσπορος, άστατος καιρός, αλλά και απουσία ειδικευμένων εργατικών χεριών απειλούν την παραγωγή καπνών στις Σέρρες. Είναι η χειρότερη παραγωγικά χρονιά των τελευταίων 15 ετών, τονίζει ο διευθυντής του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Εμμ. Παπά, Κώστας Παπαδόπουλος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, τους προηγούμενους μήνες οι παραγωγοί αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα με τον περονόσπορο και άλλες ασθένειες, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων. «Από τα 11.000 στρέμματα του συνεταιρισμού, το 50% είτε έχει υποστεί ζημιά από περονόσπορο είτε θα αφεθεί ασυγκόμιστο λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ακόμη και όσα φυτά επέζησαν από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες και έχουν μείνει στα χωράφια, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν θα συγκομιστούν, αφού οι εργάτες γης φεύγουν για να αναζητήσουν αλλού μεροκάματο», λέει χαρακτηριστικά. Στον Νομό Σερρών καλλιεργείται αποκλειστικά η ποικιλία καπνού μπασμά. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σήμερα στο δεύτερο και τρίτο χέρι, με τις παραδόσεις να προσδιορίζονται για μετά τις 15-20 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές των παραγωγών έφτασαν πέρυσι στα 5,3 ευρώ το κιλό, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται σχεδόν στα 4 ευρώ. «Ευελπιστούμε οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Τότε θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Συνεχίζεται η συγκομιδή, οι βροχοπτώσεις επηρέασαν την παραγωγή

Συνεχίζεται η διαδικασία της συλλογής του καπνού στην περιοχή της Τιθορέας Φθιώτιδας. Ήδη έχει συλλεχθεί το πρώτο χέρι και οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει το δεύτερο. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, συνοδευόμενες με χαλαζόπτωση, επηρέασαν σημαντικό αριθμό καλλιεργειών, υπήρξαν όμως περιπτώσεις όπου η καταστροφή έφτασε στο 70%. Μεταφέροντας αυτή την εικόνα στην «ΥΧ» ο Παναγιώτης Γαζής, καλλιεργητής από την περιοχή, δήλωσε: «Η πρόσφατη χαλαζόπτωση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αύξησαν τον αριθμό των προσβολών από ασθένειες, όπως το ωίδιο και ο περονόσπορος, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερους ψεκασμούς σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, θα κυμανθούν από 350 έως 450 κιλά». Αναφερόμενος στην πώληση του καπνού, ο κ. Γαζής δήλωσε: «Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουμε, οι τιμές πώλησης για την ποικιλία Βιρτζίνια που καλλιεργείται στην περιοχή μας έχει ως εξής: Για την Α κατηγορία 2,60 ευρώ ανά κιλό, για τη Β 2,10 ευρώ και για τη Γ 1,65 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι περίπου ίδιες με τις περσινές. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει σημαντικά, το κέρδος μας είναι οριακό».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Δυσκολίες από το ξεκίνημα της καλλιέργειας

Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η διαδικασία συλλογής του καπνού στην επαρχία Ελασσόνας, μια περιοχή με παράδοση στην καλλιέργεια του φυτού. Σύμφωνα με τον Νίκο Μαυρίδη, παραγωγό από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή μας στο αρχικό στάδιο. Δυσκολίες υπήρξαν στο πρώτο και δεύτερο χέρι της ποικιλίας Κατερίνη, για το τρίτο και τέταρτο έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, μικρά προβλήματα υπήρξαν με την προσβολή του καπνού από τον κηλιδωτό μαρασμό, μια ιογενή ασθένεια που εμφανίστηκε στην περιοχή του Αμουρίου».

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article