ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Σόγια: Πάει για μεγάλες αποδόσεις με 500άρια

Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή σόγιας σε Καβάλα και Σέρρες. Η πρώτη διατηρεί μακράν τα πρωτεία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, με πάνω από 20.000 στρέμματα καλλιέργειας. Φέτος, οι αποδόσεις αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 500 κιλά/στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική σόγια δεν είναι γενετικά τροποποιημένη, εν αντιθέσει με αυτήν που εισάγεται σε τεράστιες ποσότητες στη χώρα μας από Αργεντινή και Βραζιλία για την παραγωγή ζωοτροφών.

Καλλιέργεια με ενδιαφέρον στη θέση των παραδοσιακών

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΔΕ, το 2017 καλλιεργήθηκαν 36.093 στρέμματα, ενώ φέτος δηλώθηκαν 36.510 στρέμματα. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής, «η καλλιέργεια γνώρισε ανάπτυξη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να συρρικνωθεί στη συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ολοένα και δημοφιλέστερη λύση για τους παραγωγούς που βλέπουν το εισόδημά τους να πιέζεται από άλλες καλλιέργειες, που φθίνουν για διάφορους λόγους. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, «στα Τενάγη η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και, μάλιστα, λόγω του εδάφους της περιοχής, αρκούν μερικές βροχές και άρδευση από τα κανάλια για να πετύχουμε καλές αποδόσεις. Η σόγια καταλαμβάνει το 1/3 των συνολικών εκτάσεων που καλλιεργούν οι παραγωγοί». Ο κ. Καλπακίδης πρόσθεσε στη συνέχεια: «Η σόγια έχει αντικαταστήσει σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια τεύτλων, ενώ κερδίζει διαρκώς στρέμματα και από παραγωγούς που αντικαθιστούν με σόγια το καλαμπόκι». Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αραμπατζής: «Αρκετοί καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας αναγκάζονταν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να διαθέσουν το προϊόν τους. Πλέον, έχουν βρει μια καλή λύση στη σόγια, ενώ το ίδιο ισχύει και για παραγωγούς που έβαζαν τεύτλα. Στην περιοχή μας, το δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ μας εξασφαλίζει νερό σε προσιτό κόστος, κάτι που χρειάζεται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια».

Λείπει η πολιτική βούληση

Ως μια καλλιέργεια που αποφέρει ικανοποιητικά έσοδα στον παραγωγό χαρακτήρισε τη σόγια ο κ. Καλπακίδης, ενώ ο κ. Αραμπατζής ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, με τη σταθεροποίηση των συμβολαίων στα 37 με 38 λεπτά, η καλλιέργεια διατηρείται σε σταθερά επίπεδα με ελαφρώς αυξητικές τάσεις». Όπως ανέφερε ο κ. Καλπακίδης, «όσοι καλλιεργούν κτηνοτροφική και όχι ενεργειακή σόγια λαμβάνουν και τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ψυχανθή, όμως τα τελευταία χρόνια το ύψος της μειώθηκε κατά το ήμισυ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντικές ποσότητες των υπολειμμάτων από την επεξεργασία σόγιας που γίνεται στα ελληνικά εργοστάσια εξάγεται για ζωοτροφές στην Ολλανδία. «Οι αθρόες εισαγωγές σόγιας αποτελούν εμπόδιο για να αναπτυχθεί η εγχώρια καλλιέργεια», ανέφερε ο κ. Καλπακίδης, άποψη που βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Αραμπατζή. «Δεν αρκούν οι ευκαιριακές δηλώσεις από πλευράς ΥΠΑΑΤ, χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και σχεδιασμός», ανέφερε από την πλευρά του ο Σερραίος παραγωγός.

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article