ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Μπαίνει σε δρόμο η προκαταβολή,  Δεκέμβριο πρασίνισμα και Απόθεμα

Δέκα ημέρες  περίπου ημέρες έµειναν για την πολυαναµενόµενη πληρωµή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης του 2018, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι και φέτος προετοιµασµένοι αφενός για τα µικρότερα ποσά που θα βρουν στους λογαριασµούς τους λόγω εξωτερικής σύγκλισης και αφετέρου µε τους συµψηφισµούς µε χρέη προς το δηµόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) που θα «τρέξουν» ταυτόχρονα µε τις πιστώσεις. Το µεγαλύτερο κοµµάτι δικαιούχων που θα µείνει εκτός πληρωµής είναι όσοι γεωργοί δικαιούνται ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ. Κατά τα λοιπά, εκκρεµότητες διορθώσεων που δεν ολοκληρώθηκαν θα στερήσουν  χρήµατα από άλλη µια µερίδα παραγωγών, που ωστόσο θα µπορέσουν να µπουν στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου, αφού ανοίξει το σύστηµα για διοικητικές πράξεις. Σε κάθε περίπτωση να σηµειωθεί ότι στις πιστώσεις αυτές δεν θα περιλαµβάνεται το πρασίνισµα και κατά πάσα πιθανότητα τα επιπλέον δικαιώµατα που έχουν να λάβουν οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και µετά, καθώς ακόµα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη απόφαση µε το ποσοστό της ενίσχυσης.

Στις εκκρεµότητες και η απόφαση για τη σύµβαση µε την τράπεζα που θα αναλάβει το έργο της πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων παραγωγών µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2018, και ως είθισται είναι η Πειραιώς, η οποία πρέπει να περάσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως απαιτείται σε περιπτώσεις ποσού άνω του 1 εκατ. ευρώ. Εν τω µεταξύ, και µέχρι να µπει η προκαταβολή του τσεκ, που τοποθετείται την εβδοµάδα 16 µε 19 Οκτωβρίου, αναµένεται να προηγηθεί µια ξεχωριστή πληρωµή µε την επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας του περασµένου χρόνου, όπως απαιτείται από τις κανονιστικές αποφάσεις, προκειµένου να «κλείσει» το σύστηµα της ενιαίας ενίσχυσης του 2017 για να ανοίξει η διαδικασία του επόµενου έτους.

Τον ∆εκέµβριο πρώτα η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και µετά η εξισωτική

Στα µέσα ∆εκεµβρίου, και µέχρι τις 14 ∆εκέµβρη, αναµένεται να πιστωθούν στους λογαριασµούς των δικαιούχων η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αµέσως µετά –όπως έγινε και πέρυσι- δροµολογείται αρµοδίως η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2018. Σηµειωτέον ότι µέχρι το τέλος του έτους, στόχος του Οργανισµού Πληρωµών είναι να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεµότητες από τα προηγούµενα έτη. Μάλιστα, αυτό ανακοίνωσε και ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης µε την ανάληψη του υπουργική θώκου, λέγοντας ότι «µέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανασκόπηση ανειληµµένων υποχρεώσεων των ετών 2013-2015, αλλά και των αντίστοιχων για παλιά προγράµµατα όπως Βιολογικά και ∆ασώσεις».

agronews.gr

Previous ArticleNext Article