ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Μέσα στον Νοέμβριο οι εξελίξεις για τον εθνικό φορέα των κτηνοτρόφων

«Πρόσω ολοταχώς» για έναν νέο εθνικό φορέα έχουν βάλει οι κτηνοτρόφοι, μετά τη συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα. Ήδη το σχέδιο καταστατικού, το οποίο έχει στα χέρια της η «ΥΧ», έχει μοιραστεί σε όλους τους φορείς που παρευρέθηκαν στο ιστορικής σημασίας «αντάμωμα», που συγκάλεσε η ΕΑΣ Καλαβρύτων. Πλέον, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, για να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις και να κατατεθεί το τελικό κείμενο για έγκριση. Όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές που παρακολουθούν το εγχείρημα, στόχος είναι ο φορέας να έχει αποκτήσει νομική υπόσταση έως το τέλος Νοεμβρίου. Ορισμένα σημεία του σχεδίου καταστατικού αναφέρουν τα εξής:
  • Η επωνυμία (τίτλος) του Σωματείου είναι «Εθνικός Οργανισμός Κτηνοτροφίας» και ο διακριτικός του τίτλος «Βουλή των Κτηνοτρόφων».
  • Τον οργανισμό απαρτίζουν τακτικά και επίτιμα μέλη. Τακτικά μέλη είναι τα συλλογικά σχήματα κτηνοτρόφων: 1) Συνεταιρισμοί ή Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών του συνεταιριστικού δικαίου που διαχειρίζονται τα κτηνοτροφικά προϊόντα των μελών τους. 2) Συλλογικά σχήματα κτηνοτρόφων που έχουν ως σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των κτηνοτρόφων. Το κάθε φυσικό πρόσωπο, κτηνοτρόφος, μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από ένα συλλογικό σχήμα, συνεταιρισμό ή σύλλογο.
  • Ο Οργανισμός διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 5 έως 25 μέλη (έως 5 αντιπρόεδροι), αναλόγως των τομέων της κτηνοτροφίας που συμμετέχουν σε αυτόν. Κάθε τομέας εκλέγει 5 Μέλη στο ΔΣ. Οι συμμετέχοντες τομείς είναι ξεχωριστά: Αιγοπροβατοτροφίας, Αγελαδοτροφίας, Χοιροτροφίας, Πτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας.
  • Η Γενική Συνέλευση των μελών του Οργανισμού αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο αυτής και οι λαμβανόμενες αποφάσεις της είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του Οργανισμού. Όλα τα μέλη του Οργανισμού συνέρχονται σε Τακτική Γενική Συνέλευση μία φορά το έτος και μέσα στους έξι πρώτους μήνες, σε τόπο και χρόνο που καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο […].Τα μέλη του Οργανισμού εκπροσωπούνται στις Γενικές Συνελεύσεις ως εξής: Για κάθε νομικό πρόσωπο με μέλη μέχρι 50, με έναν εκπρόσωπο και μια ψήφο. Για κάθε νομικό πρόσωπο με μέλη 50 – 150, με 2 φυσικά πρόσωπα και 2 ψήφους. Για κάθε νομικό πρόσωπο με μέλη 150 – 300, με 3 φυσικά πρόσωπα και 3 ψήφους. Για κάθε νομικό πρόσωπο με μέλη περισσότερα από 300, με 4 φυσικά πρόσωπα και 4 ψήφους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το καταστατικό προβλέπει ότι σε ορισμένες αποφάσεις απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία τριών τετάρτων για τη λήψη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στόχος του εθνικού αυτού φορέα θα είναι να αποτελεί τον μοναδικό συνομιλητή της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, καθώς για πρώτη φορά θα διαθέτει εν τοις πράγμασι την αντιπροσωπευτικότητα εκείνη που θα εκφράζει τη φωνή των κτηνοτρόφων.

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article