Ανατιμήσεις «φωτιά» στα νωπά κηπευτικά έφερε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα, ενώ στον βαθμό που τα φαινόμενα ενταθούν και ο παγετός διατηρηθεί, τότε εγκυμονεί και ο κίνδυνος να υπάρξουν σύντομα σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.
Τόσο ο «Τηλέμαχος» όσο και η «Υπατία» προκάλεσαν ήδη σημαντικές ζημιές σε εσπεριδοειδή, κηπευτικά και στα θερμοκήπια, με μεγάλο μέρος της παραγωγής να θεωρείται μη εμπορεύσιμο.
«Οι ζημιές δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, ωστόσο σε ορισμένα λαχανικά εκτιμάται ότι φθάνουν και το 100% της παραγωγής», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι «ειδικά για τα οπωροκηπευτικά του χειμώνα, η συγκομιδή έχει σταματήσει σε πολλές περιοχές που επλήγησαν από τον χιονιά, µε αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά, το οποίο ενδέχεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες ημέρες, στον βαθμό που δεν υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το περασμένο Σάββατο (12/01) σφοδρή χαλαζόπτωση που «έπληξε» κυρίως καλλιέργειες εσπεριδοειδών και θερμοκηπιακά προϊόντα σημειώθηκε σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα.
Δύσκολες είναι όμως και οι συνθήκες και για τους κτηνοτρόφους, καθώς το πέρασμα του χιονιά εκτός των απωλειών ζώων λόγω ψύχους φέρνει σημαντική επιβάρυνση στους παραγωγούς σε επίπεδο ζωοτροφών, καθώς ελέω της κακοκαιρίας καλούνται να κρατούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εντός στάβλου τα ζώα τους.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για τη Δευτέρα 14/1, η επικρατούσα τιμή έφτασε εξαιρετικά υψηλά για τα λαχανικά του χειμώνα: σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, ενώ από το σύνολο 32 λαχανικών -που περιλαμβάνει το δελτίο- μόνο τα σκόρδα (κομμάτι και εισαγωγής) καταγράφουν μείωση τιμής.
Συγκεκριμένα, η επικρατούσα τιμή στο κουνουπίδι διαμορφώθηκε σε 1,6 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η επικρατούσα τιμή ήταν 0,40 ευρώ, ήτοι αύξηση 300%. Στο σπανάκι η αύξηση ξεπερνά το 108%, με την τιμή να διαμορφώνεται σε 1,25 ευρώ έναντι 0,60 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περσινή επικρατούσα τιμή. Το μπρόκολο «σκαρφάλωσε» στο 1,9 ευρώ από 0,50 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια έφτασαν τα 2 ευρώ.
Στα πράσα η τιμή ανηφόρησε στο 1,40 ευρώ από 0,50 ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης κατά 133% αυξήθηκε η τιμή στις εγχώριες πατάτες στο 0,70 ευρώ, ενώ κατά 150% στα ξερά κρεμμύδια τα οποία εμφανίζουν επικρατούσα τιμή 0,75 ευρώ από 0,3 ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά τα φρούτα, αυξανόμενη τάση καταγράφει η τιμή σε αχλάδια και κλημεντίνες, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα της τάξεως του 20%, ενώ σταθερή εικόνα διατηρούν τα μανταρίνια κοινά, λεμόνια, πορτοκάλια ομφαλοφόρα. Πτώση στην τιμή καταγράφεται στα μήλα (στάρκιν, γράννυ σμιθ, φούτζι), στις μπανάνες και στα ρόδια.
Από την πλευρά των πωλητών στις λαϊκές αγορές, η ευελιξία στη διάθεση των προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές είναι περιορισμένη, ενώ στην οργανωμένη λιανική υπάρχουν αλυσίδες που «επιδοτούν» τα φρέσκα, προχωρώντας σε προσφορές επί της τελικής τιμής, προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές.

Δανάη Αλεξάκη (Η Ναυτεμπορική)