ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Δείτε τον Βιοκλιματικό στάβλο στην 11η έκθεση Zootechnia 2019 που παρουσιάζει το ΑΠΘ

Στην 11η έκθεση «Zootechnia 2019», σε συνεργασία με την ΔΕΘ- HELEXPO, και την εταιρεία ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα Βιοκλιματικό στάβλο 300 τμ. όπου θα στεγάζονται θηλυκά γαϊδούρια με τα γαϊδουράκια τους καθώς και πρόβατα της φυλής Φριζάρτα.

Η φιλοσοφία του Βιοκλιματικού στάβλου είναι ένα οργανωμένο σχέδιο πληροφόρησης και επικοινωνίας για τη διάδοση και διάχυση των καινοτόμων εφαρμογών στη Ζωική παραγωγή. Επικεντρώνεται στη συνεργική δράση μεταξύ των  επιχειρήσεων ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε., MILKPLAN, ΑΕ και ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ΑΕ, που έχουν δυναμικό ρόλο στον αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας αλλά και επιχειρηματική δραστηριότητα στο εξωτερικό με σημαντικό κύκλο εργασιών από εξαγωγές των προϊόντων τους.

Στο συνεργατικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η μοναδική καθετοποιημένη εκτροφή γαλακτοπαραγωγών όνων «ΦΑΡΜΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ», με τα γαϊδουράκια και τα προϊόντα της, η εταιρεία OVIS, που ασχολείται με την εμπορία σπέρματος προβάτων και διαχείρισης της αναπαραγωγικής ικανότητας των ποιμνίων, και ο συνεταιρισμός ΦΡΙΖΑΡΤΑ που αποτελείται από εκτροφείς προβάτων της ομώνυμης φυλής. Τέλος, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελεί ακαδημαϊκό-ερευνητικό φορέα και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των παραπάνω επιχειρήσεων με τις οποίες έχει μακρόχρονη συνεργασία.

Το συνεργατικό αυτό σχήμα ευελπιστεί να δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για ουσιαστικότερη μελλοντική σύμπραξη επιχειρήσεων σε ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την βιωσιμότητα, τις μελλοντικές προκλήσεις και την εμπορικότητα των προϊόντων στον τομέα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει τα εκτρεφόμενα γαϊδουράκια και να δοκιμάσει προϊόντα με βάση το γαϊδουρινό γάλα. Επιπλέον θα εκτεθούν υποδομές για τη διατροφή των ζώων, το μηχανικό άρμεγμα, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων για ατομική γαλακτομέτρηση, καθώς και συσκευές ανίχνευσης οίστρου και συστήματα ελέγχου του μικροκλίματος. Καθημερινά στις 12.00 το μεσημέρι και στις 18.00 θα γίνεται σύντομο σεμινάριο για τη τεχνητή σπερματέγχυση και πρακτική επίδειξη με κριάρια και προβατίνες της φυλής Φριζάρτα. Θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν στους επισκέπτες ολιστικά συστήματα σταβλικών εγκαταστάσεων και διαχείρισης των εκτροφών για ανάδειξη του γενετικού δυναμικού των εκτρεφόμενων ζώων.

Η επιδεικτική ενσωμάτωση καινοτομιών στην πράξη θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική εξέλιξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα των εκτροφών. Ο Βιοκλιματικός στάβλος αποτελεί ένα ολοκληρωμένο προϊόν, πλήρως οργανωμένο και λειτουργικό με δυνατότητα πολλαπλασιασμού του μεγέθους του εξυπηρετώντας οποιοδήποτε σχεδιασμό για ίδρυση και λειτουργία σύγχρονης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

ypaithros.gr

Previous ArticleNext Article