ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Απρίλιο στη Νέα Αγχίαλο

Συνάντηση αντιπροσωπείας με επικεφαλή τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 5-7 Απριλίου στη Νέα Αγχίαλο.

Αναλυτικότερα στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Ιωάννης Κίτσιος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος σχεδιασμού των δράσεων και εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής οργάνωσης Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός αρχικά αναφέρθηκε στην πλούσια συνεταιριστική παράδοση της Θεσσαλίας με τους κορυφαίους σταθμούς του συνεταιριστικού κινήματος στα Αμπελάκια (1778), στη Ζαγορά (1916), την Νέα Αγχίαλο (1918), στο Βόλο (1925) και άλλων ιστορικών συνεταιρισμών στη Θεσσαλία. Ειδική μνημεία έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και για  τους Γυναικείους Αγροτουριστικούς Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας με την τόσο ισχυρή παρουσία στη χώρα. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Αγοραστός προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Αγχίαλο ώστε να παραστεί στους επετειακούς εορτασμούς και να τιμήσει έτσι, για ακόμη μια φορά το συνεταιριστικό κίνημα στη Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε για την πρόταση τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων/νο Αγοραστό, καθώς και όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας. Επίσης δεσμεύτηκε να παραστεί στο τριήμερο των δράσεων και εκδηλώσεων στην Νέα Αγχίαλο, την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Τέλος συζητήθηκε το ενδεχόμενο τεκμηρίωσης και καταγραφής της σπάνιας συνεταιριστικής παράδοσης στη Θεσσαλία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας με τη συνδρομή του ερευνητή κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Μητρόπολης Δημητριάδος για την ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που προάγουν την τοπική οικονομία και την ιστορία. Άλλωστε ο πολιτιστικός φορέας της Ι.Μ.Δ. στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» είχε ενισχύσει αντίστοιχη προσπάθεια και σειρά πρωτοβουλιών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Ιωάννης Κίτσιος αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζεται τον Απρίλιο του 2019, μετά από την συμπλήρωση 101 ετών από την ίδρυση και αδιάλειπτη λειτουργία μιας εκ των μακροβιότερων συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ελλάδα, που έγινε γνωστή πανελληνίως από τη διακριτή επωνυμία ποιότητας και ονομασίας προέλευσης «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».  Αναλυτικότερα ο κ. Ιωάννης Κίτσιος επικεντρώθηκε στις  δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το 2019 και αφορούν την  έντυπη επετειακή ιστορική έκδοση (λεύκωμα), συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, εκδόσεις, εκθέσεις για την ιστορία του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου,  το ντοκιμαντέρ για την ιστορία της καλλιέργειας και της πορεία της συνεταιριστικής οργάνωσης από το 1918 έως σήμερα, και άλλες επιμέρους εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Αντίστοιχα η  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφέρθηκε τόσο στην συνεισφορά του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» στην ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στο πολιτιστικό – ιστορικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η οργάνωση στη Μαγνησία.

Previous ArticleNext Article