ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Αγανακτισμένοι οι αγρότες από την κυβέρνηση: Πήραν πίσω μέχρι και τη μείωση τιμής του αγροτικού πετρελαίου

Αποφασισμένοι να «μην το βάλουν κάτω» και να συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις για τα δίκαια, όπως υποστηρίζουν, αιτήματά τους, εμφανίζονται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μετά τη χτεσινοβραδινή τους συνάντηση με τα στελέχη της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν ανούσια ως προς τα αποτελέσματά της. Είτε στήνοντας αγροτικά μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας είτε προχωρώντας σε κινητοποιήσεις άλλης μορφής, επισημαίνουν ότι βρίσκονται στις επάλξεις όλον τον χρόνο, «διεκδικώντας τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντηση όχι μόνο δεν προέκυψε κάτι θετικό, αλλά η όλη συζήτηση ήταν ανούσια. Ακόμη και στο θέμα της μείωσης (της τιμής) του αγροτικού πετρελαίου, που οι ίδιοι προανήγγειλαν ότι το εξετάζουν και το προχωρούν, ακόμη και αυτό το πήραν πίσω. Υποτίθεται ότι αναγνωρίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής, όπως και σειρά άλλων προβλημάτων μας, αλλά τελικά δεν δίνουν λύσεις σε τίποτα. Αυτό κατέστη σαφές στη χθεσινή μας συνάντηση, όπου η ανακρίβεια και η αοριστία ήταν πρωταγωνιστές εκ μέρους τους.

«Δύσκολη κουβέντα που δεν κατέληξε σε τίποτα θετικό ή και ουσιώδες» χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.

«Ραντεβού στις κάλπες» έδωσαν οι Σερραίοι αγρότες που κινητοποιούνται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο να επισημαίνει “η κοροϊδία δεν έχει πια όρια”.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των φετινών μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν εντός της ημέρας γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και τελικά να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κινητοποιημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένεται να αποχωρήσουν αύριο συντεταγμένα από τα μπλόκα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο διάστημα. Όπως διαμηνύουν οι κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν με άλλη μορφή το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία είναι τα εξής:

*Στον κόμβο του Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

*Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας

*Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

*Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

*Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

*Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

* Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Κρυσταλλοπηγής

Προς ολοταχώς για την Ομοσπονδία Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόσω ολοταχώς για την ίδρυση Ομοσπονδίας Κεντρικής Μακεδονίας κινούνται οκτώ αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής, που “στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να αυξηθούν”, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας “τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βγάλουμε την ιδρυτική διακήρυξη της ομοσπονδίας και θα ακολουθήσει η κατάθεση των σχετικών εγγράφων στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνει επίσημα θεσμικό όργανο”.

Υπογράμμισε ότι “η Ομοσπονδία θα αφορά σε αγροτοσυνδικαλιστικό όργανο, που με επιχειρήματα και αιτήματα θα επιχειρεί να βρίσκει λύσεις” και στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε: “το τρακτέρ θα βρίσκεται στο χωράφι. Εκεί που είναι η θέση του. Βέβαια, εάν κριθεί αναγκαίο, θα το βγάλουμε στο δρόμο, αλλά μια τέτοια κίνηση θα συνάδει στην ύστατη προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων”. “Επειδή η Ομοσπονδία που ετοιμάζεται αποτελεί μια πραγματικά σοβαρή πρωτοβουλία, ο οποιοσδήποτε διαπιστωθεί ότι καπηλεύεται τον σκοπό της ή και τους συμμετέχοντες σε αυτήν είναι ανεπιθύμητος και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες” επισήμανε ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής, Δημήτρης Παπαδάκης.

Μέχρι στιγμής, το “παρών” στο θεσμικό όργανο που βρίσκεται προς πυλών έχουν δηλώσει Αγροτικοί Σύλλογοι από Αλεξάνδρεια, Παιονία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες, Χαλάστρα, και Αιγίνιο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article