Με εξαιρετικά αποτελέσματα και ουσιαστική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της αγροδιατροφής στη χώρα μας, η εκδήλωση στα Τρίκαλα. Εκδήλωση – ημερίδα, από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», με τίτλο «Πρωτογενής τομέας & Μεταποίηση: Δημιουργία προϊόντος από την ιδέα στο ράφι!», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019 στο GiSeMi Hub. Πρόκειται για τον κόμβο καινοτομίας που ίδρυσαν, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, και ο οποίος φιλοξένησε τη σημαντική αυτή εκδήλωση στο πλαίσιο των μηνιαίων και τακτικών εκδηλώσεων για τους νέους αγρότες, που διοργανώνει το πρόγραμμα. Ο Δήμος Τρικκαίων, έχοντας δώσει βαρύτητα στην αγροδιατροφή, ως τομέας ικανός να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και να καταστεί ισχυρός παράγοντας διατήρησης και επιστροφής νέων στα Τρίκαλα, συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη ημερίδα. Σε αυτή, αναδείχθηκαν επί τρίωρο, συγκεκριμένοι τομείς για τους νέους αγρότες, στο πλαίσιο, αφ’ ενός των δραστηριοτήτων που αποτελούν αιχμή για τον γεωργικό τομέα. Αφ’ ετέρου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, συνεργείων, προϋποθέσεων και δράσεων που θα πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε ο αγροτικός τομέας τα επόμενα χρόνια να αναδείξει τη σημαντικότητά του για τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, μίλησαν οι:
– Γ. Μπαλαφούτη, Δημιουργός προϊόντων, Kαθηγήτρια Γαστρονομίας
– Γ. Καρβέλας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Διευθυντής Paratus Europe Ltd.
– Ελ. Παπακώστα, εκπρόσωπος και υπεύθυνη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείου Μανιταριών.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος, με την ίδρυση και λειτουργία του κόμβου καινοτομίας GiSeMi. Και επί της ουσίας τόνισε, πόσο σπουδαίο για τα Τρίκαλα και τα χωριά, είναι να διαμορφωθεί ένας συγκεκριμένος τρόπος εργασίας και προβολής των αγροτικών προϊόντων, υπό το πρίσμα των καινοτόμων δράσεων στον τομέα αυτόν.
Η δε κ. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, του προγράμματος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη διάχυσης της γνώσης, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία παραγωγής στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και της καινοτομίας.
Εξάλλου, η καινοτομία απετέλεσε και βασικό στοιχείο των ομιλητών. Η μεν κ. Μπαλαφούτη εστίασε στα παραγόμενα προϊόντα, στις οικοτεχνίες, στις νέες μονάδες, στις μικρές εταιρείες, στις πρωτοτυπίες ανά περιοχή της χώρας, στον τρόπο διατήρησης των διατροφικών ουσιών, στα νέα δεδομένα και τις νέες τάσεις παγκοσμίως στη διατροφή. Ο κ. Καρβέλας, με το παράδειγμα του ελαιολάδου, έδωσε έμφαση και βαρύτητα στην ανάγκη εύρεσης νέων, πιο επαγγελματικών τρόπων, που να αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, να προωθούν τη συνέργεια και στηρίζουν την ουσία των προϊόντων. Η κ. Παπακώστα, εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους το Μουσείο Μανιταριών αποτελεί συστατικό στοιχείο της διατήρησης της καλλιέργειας και της προβολής των μανιταριών, ως διατροφικών στοιχείων για τον άνθρωπο, με δεδομένα τα πωλούμενα προϊόντα και τη γενικότερη σχέση με τη φύση.