ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Νέα έντυπη έκδοση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, με συγγραφείς Ζαγοριανούς μαθητές

Μηλά-ει η συνεργασία” είναι ο κεντρικός τίτλος της νέας έντυπης έκδοσης που ανέλαβε να εκδώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς και πρόκειται για έργο μαθητών της ΣΤ’ τάξης 2018-2019 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς “Ρήγας Φεραίος”.

Η έκδοση προέκυψε μέσω της εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων, δράσεις που ξεκίνησαν από το προηγούμενο σχολικό έτος και αποτελούν έμπνευση του δασκάλου της τάξης και μέλους του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού, Κυριαζή Παπούλια. Το έναυσμα για την υλοποίηση της ιδέας δόθηκε από το βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση, “Όταν έφυγαν τα αγάλματα”. Το έργο έχει στόχο να εμφυσήσει και να αναδείξει στους μαθητές τις αξίες της συλλογικότητας, της ενότητας και της φιλίας, οι οποίες είναι και βασικές για να επικρατεί παγκόσμια ειρήνη και να αποτρέπονται οι αντιλήψεις εκείνες που οδήγησαν σε μεγάλες πολεμικές συρράξεις της παγκόσμιας ιστορίας. Η έκδοση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, κατά τη τελετή λήξης του σχολικού έτους 2018 – 2019, του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς, Διευθυντής του οποίου είναι ο επίσης Ζαγοριανός καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Κυριάκος Τάσιος. Εκτός από τα κείμενα, όλη η εικονογράφηση του βιβλίου βασίζεται στις πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες των ίδιων των μαθητών.

Για την υλοποίηση της ιδέας οι μαθητές με τους δασκάλους και τους γονείς τους, χρειάστηκε να  ταξιδέψουν πέρυσι στην Αθήνα, ώστε να συναντήσουν τη συγγραφέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού, αποφάσισε να είναι  η Οργάνωση αρωγός στην αξιόλογη προσπάθεια τους. Παράλληλα, κατά την εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, ο Συνεταιρισμός έδωσε και το “Ζαγοριανό στίγμα στη πρωτεύουσα” , δίνοντάς δείγμα από την τοπική ιστορία της Ζαγοράς στο κέντρο της Ελλάδας! Οι Ζαγοριανοί μαθητές και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τότε και την Κεντρική Λαχαναγορά Αθήνας, να ξεναγηθούν στον χώρο από τα στελέχη που εργάζονται στο Πρατήριο του Συνεταιρισμού, Α15-Α17, και να κατανοήσουν τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα σημαντικό σημείο της εμπορικής δραστηριότητας και οικονομικής ιστορίας της χώρας. Την αποστολή των παιδιών ενίσχυσε επιπλέον ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου.  Επίσης, ο Συνεταιρισμός είχε  την τιμή να φιλοξενήσει τη συγγραφέα στο χωριό που παράγει τα πασίγνωστα μήλα “ZAGORIN”, όταν επισκέφθηκε το σχολείο, να την γνωρίσουν προσωπικά οι άνθρωποι του και να καταλάβουν με πόσο μεγάλη αγάπη ασκεί το λειτούργημά της.

Ωστόσο οι πολυποίκιλες και αξιόλογες συνεργασίες του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι επίσης χορηγοί της έκδοσης οι εταιρίες Χελλαφάρμ, Αγρομηχανική και Λυμαπλάστ, όπως και οι χονδρέμποροι φρούτων και λαχανικών Δ. Νόσης και Π. Μαρτσούκος. Η οικονομική τους συμβολή αναδεικνύει την εκτίμηση στους κόπους των Ζαγοριανών παραγωγών, το 99% των οποίων είναι μέλη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς και τα παιδιά τους είναι οι μαθητές του σχολείου. Το έργο τυπώθηκε στον Βόλο από τις “Γραφικές Τέχνες ΠΑΛΜΟΣ”.

Η επιλογή του Συνεταιρισμού δεν έγινε τυχαία και έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό νόημα. Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Καταστατικό Λειτουργίας του, έχει θέσει ως μία εκ των βασικών δραστηριοτήτων του, πέραν από όλες τις άλλες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, την διαρκή προσπάθεια για βελτίωση της πολιτιστικής κατάστασης των μελών του και του βιοτικού τους επιπέδου. Η στήριξή λοιπόν, σε ουσιαστικό επίπεδο, ενισχύει τη μεγάλη ανάγκη προώθησης των πλέον σύγχρονων μορφών εκπαίδευσης που έδωσαν εμπειρίες ξεχωριστές και ευκαιρίες μοναδικές στα παιδιά του χωριού. Αποτελεί επίσης μια θετική πρακτική και για άλλες περιοχές.

Παράλληλα, με τη νέα δουλειά του συνεταιριστή – δασκάλου και των μαθητών που πιθανότατα να είναι και οι αυριανοί συνεταιριστές, δίνεται η ευκαιρία να υπερτονιστεί ακόμα μια φορά το γεγονός, ότι ο Συνεταιρισμός κάποια στιγμή θα είναι το μελλοντικό δεύτερο σπίτι για τους μικρούς Ζαγοριανούς, είτε είναι παραγωγοί, είτε άξιο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό των υπηρεσιών του, όπως ακριβώς είναι σήμερα το σχολείο τους. Αντίστοιχα στο σχολείο που εκπαιδεύονται σήμερα, βρέθηκαν ως οι γόνοι των ανθρώπων που με την πορεία τους κρατούν το χωριό ζωντανό, “ανεβασμένοι μαζί στο ίδιο όχημα”, αυτό του Συνεταιρισμού.

Η συνεταιριστική οργάνωση που έχει καταστεί αναγνωρίσιμη από το εμπορικό σήμα “ZAGORIN”,  επενδύει σταθερά σε δράσεις που αναπτύσσουν το πνευματικό επίπεδο της νέας γενιάς, είτε πρόκειται για παιδιά της περιοχής είτε για παιδιά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το καινούριο βιβλίο από τις εκδόσεις του Συνεταιρισμού, είναι η δεύτερη συνεργατική προσπάθεια με το σχολείο, αφού έχει προηγηθεί η έκδοση “Ο πρώτος παιδικός Συνεταιρισμός”,  το 2016, η οποία μάλιστα εντάχθηκε και σε εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα του. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι οι νέοι άνθρωποι της πατρίδας μας να έρθουν  πιο κοντά στις ιδέες της συνεταιριστικής αγροτικής παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. “Θέλουμε τους μικρούς μας φίλους να τους κοιτάζουμε στα μάτια” αναφέρουν άλλωστε συχνά τα μέλη της Διοίκησης και τα στελέχη του Συνεταιρισμού, περικλείοντας σε μια φράση πολλά νοήματα με βαρύνουσα σημασία…

Previous ArticleNext Article