ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής

Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Phil Hogan, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου. Θέμα της συνάντησης ήταν η από την 8η Μαΐου επιστολή του Έλληνα Υπουργού προς τον Επίτροπο για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν οι συνθήκες που επικράτησαν το 2018 στην χώρα που επηρέασαν καταλυτικά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Το θέμα της στήριξης των παραγωγών είχε τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο της 16ης Απριλίου 2019.

Στη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από μισή ώρα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία στον Επίτροπο, ενώ συζητήθηκαν πιθανές λύσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2019, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης συνετέλεσαν στη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης προσβολής από δάκο και γλοιοσπόριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια η παραγωγή του ελαιολάδου να βυθιστεί κυριολεκτικά αγγίζοντας μόλις τους 185.000 τόνους το 2018/19 από 346.000 τόνους το 2017-18 και 287.000 τόνους κατά μέσο όρο την προηγούμενη τριετία.

Ο Επίτροπος, ο οποίος είχε ήδη μελετήσει το αίτημα της χώρας μας, δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει, όπως και τις προτάσεις που τέθηκαν και πολύ σύντομα θα έχει καταλήξει σε πρόταση σε συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).

Previous ArticleNext Article