ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Επιλύεται με ρύθμιση το πρόβλημα με τους δασωμένους αγρούς

Πολύ μεγάλη σημασία για τη βιοποικιλότητα της χώρας μας και την προστασία των γενετικών της πόρων έχει η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στον εν λόγω Νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με τίτλο: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα», περιλαμβάνεται ρύθμιση, με την οποία επιτρέπεται η χρήση έως 30 στρεμμάτων σε αγρούς που έχουν μετατραπεί σε δάση για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.

Με  τη χρήση των εργαλείων της Δασικής Νομοθεσίας (των διατάξεων αρθ. 47 και 47β του ν. 998/79 των εκτάσεων αυτών) οι αγρότες μπορούν να φέρουν τις εκχερσωμένες εκτάσεις σε νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης. Σαν αποτέλεσμα, δεν θα τεθούν σε κίνδυνο οι ενισχύσεις, που οι αγρότες λαμβάνουν και ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η ορεινή και αγροτική οικονομία προσφέροντας εργασία και εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε σχετικά: «Με τη ρύθμιση αυτή του ΥΠΕΝ, επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα των αγροτών και αποδίδονται εκτάσεις στην γεωργική παραγωγή».

Επιπλέον, ο νέος Νόμος, που ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου, περιλαμβάνει παράταση στην προθεσμία που έχουν οι πολίτες να ασκήσουν ένσταση κατά αναρτημένων δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στις περιπτώσεις που η ανάρτηση του δασικού χάρτη πραγµατοποιήθηκε από τις 19.10.2018 έως 1.3.2019 και η προθεσµία της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α΄ 182) λήγει από τις 27.6.2019 έως και τις 28.6.2019 για τους κατοίκους εσωτερικού, η προθεσµία αυτή παρατείνεται από την ηµεροµηνία λήξης της έως τις 30.8.2019. Η ίδια καταληκτική προθεσµία ισχύει και για τους κατοίκους του εξωτερικού»

Previous ArticleNext Article