ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

ΖΑΓΟΡΙΝ: Έναρξη εμπορικής περιόδου με ευρωπαϊκού επιπέδου διάκριση

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από το εμπορικό σήμα ZAGORIN, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916 αντιπροσωπεύοντας το 99% των καλλιεργητών της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς. Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται με διάφορα προϊόντα, ωστόσο το 95% περίπου αυτών,  είναι τα φημισμένα κόκκινα μήλα τα οποία ξεκίνησαν να συγκομίζονται και σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα ράφια οπωρολαχανικών. Η υψηλή ποιότητα των μήλων ZAGORIN συνοδεύεται από μία σειρά πιστοποιήσεων που διαθέτει ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς, όπως είναι Π.Ο.Π. ,GLOBALGAP-GRASP και AGRO2. όπως επίσης και πιστοποιήσεις  βάσει ιδιωτικών προτύπων διασφάλισης ποιότητας.

Όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, που εφαρμόζουν οι αγρότες – μέλη του Συνεταιρισμού, καθορίζονται και συντονίζονται από το γεωτεχνικό τμήμα της Οργάνωσης. Τα προϊόντα των μελών του Συνεταιρισμού, παράγονται αποκλειστικά με τη μέθοδο ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής με εναλλακτική δυνατότητα τη βιολογική παραγωγή. Με τις καίριες παρεμβάσεις του Συνεταιρισμού, που αφορούν κυρίως τις εφαρμογές φυτοπροστασίας μειώνεται διαρκώς ο απαιτούμενος αριθμός τους, ενώ γίνονται πάντα με γνώμονα την ασφάλεια παραγωγών και καταναλωτών αλλά και τη διατήρηση του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης των καλλιεργειών.

Κύρια παρέμβαση που εφαρμόζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού στον άξονα της φυτοπροστασίας, είναι η κάλυψη όλης της καλλιεργητικής περιοχής με συγκεκριμένες συσκευές που διαθέτουν τεχνολογία παρεμπόδισης σύζευξης της καρπόκαψας (cydia pomonella), έντομο που αποτελεί το πλέον επικίνδυνο για τους καρπούς. Απελευθερώνεται από τη συσκευή σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, φερομόνη, ουσία δηλαδή που προσομοιάζει με αυτή που απελευθερώνουν εκ φύσεως τα θηλυκά έντομα για προσέλκυση αρσενικών με στόχο τη σύζευξή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στα αρσενικά, τα οποία δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν τα θηλυκά, ώστε να αναπαραχθούν. Πρόκειται για μια μέθοδο που εντάσσεται στις “οικολογικού” χαρακτήρα παρεμβάσεις φυτοπροστασίας. Με την εφαρμοζόμενη μέθοδο της παρεμπόδισης σύζευξης της καρπόκαψας της μηλιάς, μειώθηκαν δραστικά οι εφαρμογές, αφού δεν αναπτύσσονται πλέον οι γενιές των εντόμων, συνεπώς απαιτείται παρέμβαση μόνο για τη πρώτη γενιά. Παράλληλα χρησιμοποιούνται ειδικές εντομοπαγίδες, που ανάλογα με τον αριθμό συλλήψεων πληροφορούν το γεωτεχνικό τμήμα και τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού για την εμφάνιση των εντόμων.

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, δικαιώθηκαν πρόσφατα  για την επιλογή τους αυτή.  Έπειτα από σχετική επικοινωνία και συνεργασία με την μονάδα δικτύωσης και δημοσιότητας της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς οι παραγωγοί επιδοτήθηκαν για την εφαρμογή από το Μέτρο 10.1.08. το έργο αυτό, εντάχθηκε πρόσφατα ως υποδειγματική γεωργοπεριβαλλοντική πρακτική στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτελεί φορέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (European Network of Rural Development – https://enrd.ec.europa.eu/projects-practice/zagorin-hellas-control-sexual-confusion-pest-lepidoptera-apple-orchards_en ). Τα αποτελέσματά του είναι πολλαπλά. Με την εφαρμογή του επετεύχθη:

  • Σταδιακή ανάκαμψη των πληθυσμών της άγριας χλωρίδας και πανίδας του οπωρώνα.
  • Σταδιακή μείωση της πίεσης επί της ποιότητας των υδατικών πόρων της περιοχής ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας μήλων, αν και είναι δύσκολο η συνεισφορά αυτή να ποσοτικοποιηθεί μεμονωμένα.
  • Μείωση χρόνου απασχόλησης παραγωγών για ψεκασμούς.
  • Μείωση της έκθεσης των παραγωγών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την εφαρμογή φυτοπροστασίας.
  • Αυξημένη Δυνατότητα εστίασης σε άλλα προβλήματα των καλλιεργειών.
  • Αύξηση διαθέσιμου χρόνου για άλλες αγροτικές εργασίες και βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών διαδικασιών.
  • Ενίσχυση του στόχου για μείωση ή/και μηδενισμό των υπολειμμάτων δραστικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Ανάπτυξη των δράσεων του γεωτεχνικού τομέα του Συνεταιρισμού με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

Το έργο αυτό αποτελεί μία από τις δεκαπέντε καταχωρήσεις της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελεί σημαντική διάκριση και για τον Συνεταιρισμό αλλά και για τα θετικά παραδείγματα της χώρας. Ο Συνεταιρισμός παράλληλα ξεκινά την εμπορική περίοδο έχοντας μία ακόμα θετική διάκριση που αποδεικνύει ότι τα μήλα ZAGORIN είναι όχι μόνο γευστικά αλλά παράγονται και με καλλιεργητικές μεθόδους σύγχρονες που αυξάνουν διαρκώς τις παρεχόμενες ποιοτικές προδιαγραφές προς τους καταναλωτές.

Previous ArticleNext Article