ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Νέα εποχή για τους αγρότες με δραστική μείωση του κόστους παραγωγής τους

Τη μετάβαση στη νέα εποχή μειωμένου κόστους ενέργειας για τους αγρότες εγκαινιάζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Ο Υπουργός υλοποιώντας τη δέσμευσή του για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, ανακοίνωσε ότι με την τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ προβλέπεται η αύξηση από το 20% στο 75% του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή Δίκτυο της ΔΕΗ, από σταθμούς παραγωγής οι οποίοι «εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση».

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Βορίδης η αύξηση του ποσοστού αυτού βοηθά σημαντικά τους αγρότες σε ό,τι αφορά τον χρόνο απόσβεσης της παραγωγικής επένδυσης που έχουν πραγματοποιήσει και έτσι μειώνει σαφώς το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».

Το πλήρες κείμενο της σχετικής τροπολογίας που φέρει τον τίτλο «Αυτοπαραγωγή από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για αγροτικές εκμεταλλεύσεις» έχει ως εξής: Στην παρ. 16 του άρθρου 3 του ν. 4414/2016 (Ά 149) η φράση «μέχρι ποσοστού 20% της συνολικά παραγόμενης, από τους σταθμούς αυτούς, ηλεκτρικής ενέργειας, σε ετήσια βάση» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι ποσοστού 20% της συνολικά παραγόμενης, από τους σταθμούς αυτούς, ηλεκτρικής ενέργειας, σε ετήσια βάση και, εφόσον οι ως άνω σταθμοί παραγωγής εξυπηρετούν αποκλειστικά αγροτική εκμετάλλευση, μέχρι ποσοστού 75%, αντίστοιχα».

Previous ArticleNext Article