ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Συνάντηση Φ. Αραμπατζή- Κ. Πιερρακάκη για e-ξαγωγές αγροτικών προϊόντων μ’ ένα κλικ

Νέο κεφάλαιο στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανοίγει με τη συμφωνία συνεργασίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που ακολουθούνται στις εξαγωγές  προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης.

Σε συνάντησή τους την Πέμπτη 21 Μαΐου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή συμφώνησαν στον οδικό χάρτη συνεργασίας των δύο Υπουργείων προκειμένου να απλοποιήσουν και να ψηφιοποιήσουν διαδικασίες χρονοβόρες και έγχαρτες, προς διευκόλυνση των επιχειρηματικών συναλλαγών.

Σκοπός η δημιουργία ενός συστήματος, που με την άντληση υπαρχόντων στοιχείων από το  κοινοτικό TRACES NT για τις εισαγωγές προϊόντων θα δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων να αντλούν απευθείας το «ηλεκτρονικό κτηνιατρικό πιστοποιητικό» για να προχωρήσουν, με την διαδικασία της διασάφησης τις εξαγωγές τους.

Σήμερα απαιτούνται περισσότερα  από 200 πιστοποιητικά, (κάθε πιστοποιητικό-διαβατήριο διαφοροποιείται με βάση την διακρατική συμφωνία) για τις εξαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ενώ ανάλογη διαδικασία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών θα ακολουθηθεί και στις εξαγωγές φυτών και φυτικών προϊόντων.

Τώρα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά καθώς δεν είναι ψηφιοποιημένα, όπως επίσης δεν είναι ψηφιοποιημένα τα στοιχεία για τις εξαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων.

«Μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων, η διαδικασία αυτή πρόκειται να ψηφιοποιηθεί ώστε ο ενδιαφερόμενος να μπορεί μ’ ένα κλικ να «κατεβάζει» τα πιστοποιητικά στον υπολογιστή ή το κινητό του ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να έχει εύκολη και συνεχή πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό για τα ισχύοντα σε κάθε αγορά – στόχο για τα προϊόντα του», επισημαίνει η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και εξηγεί:

«Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, στόχος μας είναι να μειώσουμε σημαντικά το διοικητικό βάρος των εξαγωγών σε τρίτες χώρες για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και, συνεπώς, να τις διευκολύνουμε να πολλαπλασιάσουν τις εξαγωγές τους ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια του Αγροδιατροφικού Τομέα, που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα, με το νέο σύστημα το Δημόσιο θα  έχει στην ουσία για πρώτη φορά τη δυνατότητα άμεσης, on line πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων», «πολύτιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο», σημειώνει η κ. Αραμπατζή, η οποία αναδεικνύει και τη σημασία του νέου συστήματος στην αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» μέσω και της επικείμενης ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την ΑΑΔΕ.

Previous ArticleNext Article