ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ:«Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο»

Σε  συναντήσεις εργασίας  που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε Λάρισα και Βόλο  συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.  Νικόλαος Δούκας,   προκειμένου να ενημερώσει φορείς και εκπροσώπους της αγροτικής οικονομίας για την πρόοδο των καταγραφών και τη  διαδικασία αποζημιώσεων του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Νικόλαος Δούκας, Αντιπρόεδρος  ΕΛΓΑ:

«Βρισκόμαστε στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, συζητώντας για τα επόμενα βήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολύ εκτεταμένη και έντονη ζημία που έχουμε στην περιοχή. Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται από την πρώτη μέρα με κλιμάκια δίπλα στους παραγωγούς, αποτύπωσε την κατάσταση  και έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δίνοντας προτεραιότητα στο ζωικό κεφάλαιο όπου έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές. Συνεχίζουμε τις καταγραφές στο φυτικό κεφάλαιο ώστε να μπορέσουμε να έχουμε, κατ εντολή του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποζημιώσεις για τους παραγωγούς μας. Υπάρχουν  σημαντικές εξελίξεις ως προς την απόφαση να δοθεί μια γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο. Το ζωικό κεφάλαιο αποτελεί προτεραιότητα οπότε με την ολοκλήρωση των δηλώσεων  θα έχουμε άμεσες αποπληρωμές για  τους κτηνοτρόφους μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ο Οργανισμός είναι καθημερινά στη μάχη. Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε το Υποκατάστημα της Λάρισας με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα Υποκαταστήματα,  ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πλήρη εικόνα των απωλειών και να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των πληγέντων.  Θα διαθέσουμε και επιπλέον προσωπικό εφόσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζω ότι η  προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και  δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης».

Κώστας Αγοραστός,  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Συγχαρητήρια στον  ΕΛΓΑ  που ήταν παρών από την πρώτη στιγμή. Έχουμε καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας  συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες. Υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. Σε αυτές τις περιοχές  η αποζημίωση χρειάζεται  να είναι συλλογική και  οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί  προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση. Μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό: Μηχανήματα, πομώνες, καρούλια, λάστιχα, καταγράφονται για να μπορέσει να  βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Σε αυτό θα συμβάλλει η συνεργασία όλων. Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο χρειάζονται  γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται  ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους».

Previous ArticleNext Article