ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Κάστανα: Καμιά επίπτωση στην αγορά από τον κορονοϊό – Περιζήτητο και φέτος το προϊόν

Μια ακόμα καλή χρονιά εμπορικά για το κάστανο και μάλιστα εν μέσω του κορονοϊού. Οι περισσότεροι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απορρόφηση του προϊόντος, αν και σε ορισμένα μέρη, καταγράφηκε μεγάλη μείωση της παραγωγής, για διάφορους λόγους.

Κανονική χρονιά για τον όγκο παραγωγής στη Μελιβοία

Για μια κανονική χρονιά από την άποψη του όγκου παραγωγής στο κάστανο έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο βέβαια η ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού επηρέασαν έως έναν βαθμό τα μεγέθη, ιδίως σε κτήματα που δεν ποτίζονται. Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού στο φημισμένο κάστανο της Μελιβοίας, ο κ. Κρανιώτης, μας εξήγησε ότι δεν είχαν καμιά διαφοροποίηση σε σύγκριση με πέρσι. Έτσι οι τιμές διαμορφώθηκαν από το 1 ευρώ το κιλό για τα πιο ψιλά κάστανα έως και τα 3,40 ευρώ το κιλό για τα πιο χοντρά μεγέθη. Σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, όσον αφορά στο εμπόριο, η Ιταλία είχε και πάλι την τιμητική της, ενώ αρκετά κάστανα απορροφήθηκαν και από το εγχώριο εμπόριο. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, η οργάνωση κρατάει ακόμα ορισμένες ποσότητες φετινής παραγωγής στα ψυγεία της, επωμιζόμενη όμως ένα πρόσθετο κόστος, προκειμένου να ανταποκριθεί σε τυχόν παραγγελίες που μπορεί να υπάρξουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ή και αργότερα.

Ελάχιστη φέτος η καστανοπαραγωγή στο δήμο Δίου στην Πιερία

Δραματική μείωση της παραγωγής κάστανου καταγράφηκε φέτος στο δήμο Δίου-Ολύμπου στην Πιερία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος αγροτικών της πόλης, κ. Διονύσης Φόλιος, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργεί η σφήκα της καστανιάς. Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, πρέπει ληφθεί απόφαση από το ΥπΑΑΤ να δοθούν de minimis, καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι παραγωγοί έχασαν το εισόδημά τους, λόγω της δραματικής αυτής μείωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη συμμετείχε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Βαγγέλης Γερολιόλιος την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των καστανοκαλλιεργητών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, ο υπουργός είχε ήδη λάβει γνώση για το θέμα με την από 2 Οκτωβρίου 2020 κοινή επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου και του δημάρχου Δίου-Ολύμπου. Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψε ότι η διαχείριση του προβλήματος μπορεί γίνει αρχικά σε δύο άξονες. Αφενός τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, με τη συνδρομή κατάλληλων επιστημονικών ινστιτούτων, ενώ εξετάζεται το περιθώριο μιας de minimis αποζημίωσης στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές Πιερίας ΝΔ κ.κ. Φώντας Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Φόλιος, επιστήμονες αρμόδιοι για το εν λόγω ζήτημα και καστανοπαραγωγοί από την περιοχή της Σκοτίνας.

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και στη Μαγνησία

Ολοκληρώθηκε εν τω μεταξύ η συλλογή του κάστανου στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου αποτελεί το βασικό παραγωγικό κέντρο του νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου, φέτος οι παραγωγές είναι καλές από την άποψη του όγκου, όμως γενικά υπάρχει μικροκαρπία και τα χοντρά κάστανα, τα lux που πέρσι πληρώνονταν έως και 3,5 ευρώ το κιλό, είναι λιγοστά. Τα μεσαίου μεγέθους κάστανα πληρώνονταν πέρσι γύρω στα 2,2 – 2,4 ευρώ το κιλό. 

(Μπίκας Αλέξανδρος) – giorgoskatsadonis.blogspot.com

Previous ArticleNext Article