ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Έξτρα ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι λόγω της πανδημίας

Με επιστολή που απέστειλε η ΔΟΒ προς τον Αρμόδιο Υπουργό κ. Βορίδη, επισημαίνει πως  ζήτηση του βαμβακιού έχει πέσει παγκοσμίως περίπου 15%, ενώ 15% έχει μειωθεί και η παραγωγή στην Ελλάδα, λόγω του covid19.

Οι πληροφορίες θέλουν το Υπουργείο να έχει γίνει υποδοχέας σχετικού αιτήματος από πολλούς παράγοντες του κλάδου βάμβακος, όσο παράλληλα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, παραδέχεται μεταξύ άλλων σε επίσημες τοποθετήσεις του ότι έπεται νέος κύκλος ενισχύσεων λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημα των αγροτών». Μέσα από αυτό το παράθυρο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων που αναμένεται να ανοίξει προσεχώς το υπουργείο, έρχεται να περάσει η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Την εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι έχουν λάβει υπ όψιν τους και οι εκκοκκιστές, με μεγάλο εκκοκκιστήριο να προβαίνει σε μείωση της προσφοράς που είχε δώσει για παραδοτέο σύσπορο, ενδεχομένως ποντάροντας σε εξισορρόπηση της «χασούρας» του παραγωγού με μια έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι.

Πάνω στα κλεισίµατα πετυχαίνει τους Έλληνες καλλιεργητές βάµβακος, η ανάκαµψη των διεθνών χρηµαταγορών βαµβακιού, µε το ταµπλό του χρηµατιστηρίου της Νέας Υόρκης να βρίσκεται περί τα 73 µε 74 σεντς στα ενεργά συµβόλαια Μαρτίου ‘21. Η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε τιµή σύσπορου µε µια µέση απόδοση στο 34%, κοντά στα 46 λεπτά. Ωστόσο η οικονομική συγκυρία και η έλλειψη ρευστότητας που φαίνεται ότι έχουν πολλά εκκοκκιστήρια εξαιτίας της δυστοκίας των προηγούμενων μηνών, δείχνει πως η εγχώρια αγορά δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα δεδομένα που διαμορφώνουν οι σαφώς καλύτερα χρηματοδοτούμενες διεθνείς αγορές.

Previous ArticleNext Article