ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Νέοι κτηνοτρόφοι στη Λάρισα; Ούτε για δείγμα…

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

Με το μεγεθυντικό φακό φαίνεται πως ψάχνουν τους νέους κτηνοτρόφους τόσο στην περιοχή της Λάρισας, όσο και γενικότερα στην Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το πρόβλημα έφερε στην επικαιρότητα για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης.  Τόσο παλιότερα σε αντίστοιχα θέματα που έχει δημοσιεύσει το Larissanet.gr όσο και σήμερα, πρωινό της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2020, ο κ. Μπαϊρακτάρης μιλώντας στην τοπική ΕΡΤ περιέγραψε μεταξύ άλλων την αγωνία του κλάδου για τις τιμές του γάλακτος εν συγκρίσει με τις τιμές των ζωοτροφών που είναι αυξημένες κατά 15-20%. Εξήγησε πως αυτό οφείλεται και σ ένα βαθμό στο γεγονός πως οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές νωρίτερα. Σ αυτό που στάθηκε ιδιαίτερα είναι στο ότι δεν υπάρχουν νέοι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας εξηγώντας πως τα προγράμματα δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα.

«Η κτηνοτροφία είναι λειτούργημα όχι επάγγελμα. Πρέπει να το αγαπάει κάποιος και οι νέοι δεν λειτουργούν με συναίσθημα» κατέληξε.

Νέα προγράμματα

Εν τω μεταξύ την παράλληλη προκήρυξη δύο νέων προσκλήσεων μέσα στον Σεπτέμβριο, μία για εγκατάσταση Νέων Αγροτών και μία για σχέδια βελτίωσης ετοιμάζει το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του 2021. Απομένει η τελική έγκριση από τον νέο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ανάψει το πράσινο φως στις διαχειριστικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως αναμένεται ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι στο πριμ εγκατάστασης για τους νέους αγρότες και από τις 22.000 ευρώ να φτάσουν τα 35-40.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ωστόσο θα υπάρξουν περισσότερες και αυστηρότερες υποχρεώσεις, κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης. Η δημόσια δαπάνη για τη νέα πρόσκληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Φεβρουάριο θα δημοσιευθεί η προδημοσίευση της πρόσκλησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν, κυρίως αναφορικά με τη δήλωση ΟΣΔΕ που πρέπει να υποβάλουν.

www.larissanet.gr

Previous ArticleNext Article