ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Τεράστιες καταστροφές από τον παγετό σε δενδροκαλλιέργειες στον Τύρναβο

Στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και στο Δημοτικό Ραδιόφωνο μίλησε ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας Στέλιος Τσικριτσής για τις καταστροφές που άφησε πίσω της η παγωνιά σε δενδρώδεις καλλιέργειες. «Είχαμε μια πολύ έντονη χιονόπτωση τις προηγούμενες ημέρες η οποία συνδυάστηκε και με παγετό.

Με -8 βαθμούς Κελσίου που είχε η περιοχή του Τυρνάβου καταλαβαίνετε ότι είναι καταστροφικός ο παγετός για όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του ν. Λάρισας. Κάποιες καλλιέργειες ήταν σε πλήρη άνθιση και κάποιες σε πιο αρχικό στάδιο. Μιλάμε για καταστροφές ανάλογα την καλλιέργεια από 80% έως και 100%. Ολοκληρωτική καταστροφή έχουν πάθει τα ροδάκινα τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια. Επίσης σημαντικές ζημιές έχουμε στα αμύγδαλα. Αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να αντικατασταθούν και κάποια δέντρα που κάηκαν από τον παγετό και δεν θα βγάλουν ξανά καρπό. Ζημιές αναμένεται επίσης να έχουμε στα μήλα και τα αχλάδια», περιέγραψε.

Οι αγρότες του Τυρνάβου περιμένουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές αλλά μάλλον δεν αναμένονται άμεσα οι αποζημιώσεις καθώς ακόμη περιμένουν τα χρήματα για τις καταστροφές που υπέστησαν τον Απρίλιο του 2020.

Με αυτή την κατάσταση φαίνεται πως ακόμη κι αν κάποιοι έχουν μια μικρή παραγωγή φέτος, δεν θα την μαζέψουν καθώς οικονομικά δεν θα συμφέρει.

larissapress.grΤου Πάνου Γαρουφαλιά

Previous ArticleNext Article