ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ενιαία και ισχυρή εκπροσώπηση των αγροτών μετά από παρέμβαση Λιβανού – Αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση

Οι πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ της ΕΘΕΑΣ και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε είχαν αίσιο αποτέλεσμα. 

Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο και από τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς φτάσαμε σε σύγκλιση απόψεων. 

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, ενοποιείται το συνεταιριστικό κίνημα, μετά από σχεδόν μία πενταετία.   

Όπως τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, η  ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης όλων των αγροτικών συνεταιρισμών, βάζει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη εκπροσώπηση των αγροτών και την  ανάδειξη μιας νέας υγιούς συνεταιριστικότητας. 

Μέσω του ενιαίου φορέα, οι αγρότες αποκτούν θεσμική φωνή  και ισχυρή εκπροσώπηση. 

Ακολουθεί άμεσα η απαιτούμενη (νομοθετική) ρύθμιση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να καταστεί η ΕΘΕΑΣ κοινωνικός εταίρος, να αποκτήσει εκπροσώπηση στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ και να κατοχυρωθεί η χρηματοδότησή της. 

O νόμος 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα, με την πρόβλεψη για τη σύσταση της ΕΘΕΑΣ. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του κ. Λιβανού, γίνεται πράξη η ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών από έναν μόνο φορέα, προκειμένου ο θεσμός να είναι βιώσιμος και να μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα της χώρας.  

Previous ArticleNext Article