ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Τύρναβος: Χωρίς τιμή από το χωράφι «φεύγουν» τα ροδάκινα

Για τα προβλήματα των αγροτών αλλά και για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων , παρά τον παγετό, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. «Καταρχήν βλέπουμε μια πρωτοφανή ζημία λόγω του παγετού στο ν. Λάρισας. Έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι αμπελοκαλλιέργειες, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, που μόλις ξεκινήσαμε να συγκομίζουμε. Βλέπουμε ότι οι παραγωγές είναι ελάχιστες, αυτές που θα μαζέψουμε. Οι τιμές από τους εμπόρους παραμένουν ανοιχτές χωρίς να ξέρουμε τι θα βάλουμε στην τσέπη. Στην ουσία αυτά τα προϊόντα δεν έχουν τιμή. Ζητήσαμε κατώτατες εγγυημένες τιμές. Θα πάρουν τα ροδάκινα στα 40 λεπτά από το χωράφι για να τα διαθέσουν 1,40 ευρώ ανά κιλό οι μεσάζοντες. Είχαμε φέτος 6 παγετούς, από αυτούς σώθηκαν ελάχιστες ποικιλίες από ροδάκινα. Ακόμη κι αυτά τα λίγα δεν έχουν τιμή. Είναι πραγματικά πρωτοφανές. Επίσης θέλουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να αλλάξει. Με όλες τις κυβερνήσεις αυτός ο νέος κανονισμός έμεινε στο συρτάρι. Αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να κάνουμε καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία είναι διπλάσια λόγω της καταστροφής. Υπάρχει ζήτημα επιβίωσης», αναφέρει.

Για Ιταλία και Αγγλία έφυγαν οι εργάτες γης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου αναφέρεται και στην έλλειψη εργατικών χεριών που δεν βοηθάει καθόλου στη συγκομιδή. Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι οι παραγωγές θα μείνουν αμάζευτες. «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μόνο εμείς αυτή τη περίοδο στον Τύρναβο θα χρειαζόμασταν το λιγότερο 500 εργάτες, όταν σε όλη την Θεσσαλία εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πάνω από 300. Στην αμπελοκαλλιέργεια που κάηκε από τον παγετός φέτος θέλουμε διπλάσιο αριθμό εργατών. Λόγω κορωνοϊού υπάρχει αυτό το ζήτημα και δεν μπορούμε να φέρουμε εργάτες από άλλες χώρες. Βλέπουμε επίσης πολλούς εργάτες γης που ήταν από την Αλβανία να προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στην Ιταλία ή την Αγγλία», σημειώνει.

Αδιάθετο το κρασί λόγω της εστίασης που έκλεισε

Σημαντικά προβλήματα είχαμε και από το lockdown στη διάθεση των προϊόντων. «Ήθελαν να κλείσουν τα καζάνια των αμπελουργών. Αυτά φέτος για εμάς θα ήταν ένα υποστηρικτικό εισόδημα λόγω της καταστροφής. Όμως πρέπει να σας πω ότι λόγω του lockdown αλλά και του κλεισίματος της εστίασης έχουν μείνει απούλητες τεράστιες ποσότητες κρασιού», κατέληξε ο κ. Τσικριτσής.

larissapress.gr – Πάνος Γαρουφαλιάς

Previous ArticleNext Article