ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Μεγάλη παραγωγή και ζήτηση κατσικίσιου γάλακτος φέτος

Μεγάλη ζήτηση για κατσικίσιο γάλα παρατηρείται τη φετινή χρονιά, η οποία αναμένεται να αυξηθεί την καλοκαιρινή περίοδο, ειδικά για νωπή κατανάλωση. Στη Μαγνησία υπάρχει ικανοποίηση στους κτηνοτρόφους λόγω της αυξημένης παραγωγής και ζήτησης, ωστόσο, αυτά δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχη ανοδική πορεία στην τιμή, αφού το κατσικίσιο γάλα μετά βίας πωλείται στα 60 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι η τιμή αντίστοιχα ήταν στα 54 λεπτά.
Οι τιμές παραγωγού έχουν φτάσει, για τους κτηνοτρόφους που υπέγραψαν σύμβαση για απορρόφηση νωπού γάλακτος, στα 65 λεπτά το κιλό, ενώ το γάλα που προορίζεται για άλλες χρήσεις, όπως το τυρί, τα παγωτά κ.λπ. πωλείται από τους παραγωγούς προς 60 λεπτά το κιλό. Να αναφερθεί ότι την άνοιξη υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές εταιρείες έχουν ωθήσει τους παραγωγούς, να προγραμματίσουν τις μονάδες τους για υψηλότερη παραγωγή εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους «η εκτροφή των συγκεκριμένων ζώων είναι πιο δύσκολη υπόθεση και καμιά σχέση δεν έχει με εκείνη των προβάτων. Μεγάλο ζητούμενο στο κατσικίσιο γάλα, είναι να γίνει σωστή προβολή των ιδιοτήτων του, για όσους το καταναλώνουν, καθώς το προϊόν αυτό είναι κοντά στο μητρικό, του οποίου η αξία είναι από όλους εγνωσμένη», τονίζουν χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη τόνισε πως «τη φετινή χρονιά στη Μαγνησία υπάρχει μεγάλη παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, αλλά και αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαδίζει με τις τιμές που δίνονται στους κτηνοτρόφους από τις εταιρείες, καθώς πέρσι το κατσικίσιο γάλα πωλούνταν στα 54 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος φτάνει τα 60 έως 65 λεπτά το κιλό. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αν η τιμή έφτανε στα 75 έως 80 λεπτά το κιλό, καθώς το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί κατακόρυφα τη φετινή χρονιά». Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι «υπάρχει έλλειψη κινήτρων από την Πολιτεία για την εκτροφή αιγών, με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται να την εγκαταλείψουν και να ασχοληθούν με πρόβατα και αγελάδες».

Το κατσικίσιο γάλα

Η χαρακτηριστική μυρωδιά και η έντονη γεύση του είναι δύο λόγοι, για τους οποίους πολλοί απέχουν από την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος. Παρόλα αυτά το κατσικίσιο γάλα αποκτά σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις, όσων προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς υπερέχει σε πολλά σημεία έναντι του αγελαδινού και των άλλων γαλακτοκομικών. Το κατσικίσιο γάλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αναπνευστικά, πεπτικά και δερματολογικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Περιέχει λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και για αυτό προτείνεται ως εναλλακτική λύση, στους ανθρώπους που έχουν μία ελαφριάς μορφής δυσανεξία στη λακτόζη. Το κατσικίσιο γάλα έχει μικρότερα λιποσφαιρίδια συγκριτικά με το αγελαδινό, γεγονός που το καθιστά πιο εύπεπτο. Ένα βασικό προτέρημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι η ομοιότητά του με το μητρικό γάλα. Η χημική του σύνθεση, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στο ανθρώπινο γάλα συγκριτικά με το αγελαδινό, το κάνει πιο εύπεπτο και εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έρευνες του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν συνδέσει το κατσικίσιο γάλα με αυξημένη ικανότητα μεταβολισμού του σιδήρου και του χαλκού, ειδικά στην περίπτωση των ανθρώπων με πεπτικά προβλήματα.

Previous ArticleNext Article