ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζόπτωση στις αμπελοκαλλιέργειες Νέας Αγχιάλου

Χαλαζόπτωση έπληξε χθες τα ξημερώματα την περιοχή της Νέας Αγχιάλου, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, αλλά και σε άλλες εποχικές καλλιέργειες. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Ιωάν. Κίτσιο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να δρομολογηθεί η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης και έπιασε στον «ύπνο» τους αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι με το πρώτο φως της ημέρας αντίκρυσαν το μέγεθος της καταστροφής.
Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Ιωαν. Κίτσιος επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας και ζήτησε να επισκεφτεί την περιοχή κλιμάκιο για να διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς.
Στη Νέα Αγχίαλο μετέβησαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχ. Λιόντος, ο επόπτης κ. Σπ. Σπυρόπουλος, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον κ. Κίτσιο και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αϊδινίου κ. Δημ. Βαλκανιώτη, βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές.

«Σε πρώτη φάση οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ Λάρισας είδαν από κοντά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις αμπελοκαλλιέργειες. Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο θα βρεθεί και πάλι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, προκειμένου να προχωρήσει σε ακριβή καταγραφή των ζημιών και να κάνει εκτίμησή τους σε ποσοστό. Στη συνέχεια, θα γίνει αναγγελία των ζημιών, ώστε οι αμπελοκαλλιεργητές να υποβάλουν δηλώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κίτσιος.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς η φετινή χρονιά για μεγάλο αριθμό αμπελοκαλλιεργητών πήγε στην ουσία χαμένη, αφού η σοδειά καταστράφηκε από το χαλάζι. Δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε αυτή τη στιγμή το μέγεθος της ζημιάς, ωστόσο η εικόνα στα αμπέλια είναι απογοητευτική».
Να αναφερθεί ότι ζημιές μικρότερης κλίμακας καταγράφονται και σε άλλες καλλιέργειες, όπως αμυγδαλιές, ελιές, φιστικιές, για τις οποίες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία εκτίμησης μέσω του ΕΛΓΑ.

Previous ArticleNext Article