ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Απογοητευτική η φετινή ελαιοπαραγωγή στο Πήλιο – Φτάνει μόλις το 30% σε ελάχιστες περιοχές

Απογοητευτική είναι η φετινή ελαιοπαραγωγή στην περιοχή του Πηλίου, καθώς σε ελάχιστες περιοχές υπάρχει καρπός στα δέντρα, που δεν ξεπερνά και σε αυτές τις περιπτώσεις το 30%. Αιτία σύμφωνα με τους παραγωγούς είναι η έλλειψη ανθοφορίας, γεγονός που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε επιστημονικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας.

Οι περιοχές που έχουν φέτος μικρή παραγωγή είναι η Αγριά, τα Άνω και Κάτω Λεχώνια, ο Άγιος Βλάσιος, τα Καλά Νερά και η Μπούφα στα πεδινά. «Στο υπόλοιπο Πήλιο η φετινή ελαιοπαραγωγή είναι μηδενική και αυτό οφείλεται στον βαρύ χειμώνα και την έλλειψη ανθοφορίας» τόνισε ο κ. Δάμτσας, για να προσθέσει: Είναι πραγματικά απογοητευτική η εικόνα στα δέντρα, καθώς φέτος δεν υπήρχε και δάκος, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Ακόμη και στις περιοχές που υπάρχουν ελιές στα δέντρα, η παραγωγή δεν θα ξεπερνά το 30% μιας φυσιολογικής χρονιάς» προσέθεσε ο ίδιος.

Πάντως, με τη συγκομιδή να μην έχει ακόμη αρχίσει, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τις ποσότητες που θα παραχθούν.
Πάντως, οι καρποί στα δέντρα είναι καθαροί και η ποιότητά τους θα είναι άριστη, με αποτέλεσμα η τιμή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρσι.
Σύμφωνα με τον κ. Δάμτσα, «η τιμή φέτος θα είναι υψηλότερη κατά 25 ευρωλεπτά περίπου και θα αγγίξει τα 90 ευρωλεπτά έως και ένα ευρώ για τα 200 τεμάχια συγκεκριμένης ποιότητας και πάχους ελιές.

Παραλαβή ελαιών από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Βορείων Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και τα μέλη του τα εξής:
– Παραλαβή ελαιών: Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η παραλαβή ελαιών για πράσινες συμβατικές και βιολογικές ξανθές, μαύρες, Καλαμών. Η παραλαβή θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Άνω Λεχώνια από 7 π.μ. έως 11 π.μ. Ο τιμοκατάλογος αγοράς ελαιών θα ανακοινωθεί με την καθιέρωση των τιμών στην αγορά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου δεσμεύεται ότι ο τιμοκατάλογός του θα είναι προσαυξημένος σε σχέση με τις τιμές που θα ισχύσουν στην αγορά, για ελιές που θα παραδίδονται στις εγκαταστάσεις του από τους ελαιοπαραγωγούς.

Παραλαβή βιολογικών πράσινων ελαιών: Ο παραγωγός που θα παραδίδει βιολογικές ελιές πρέπει να προσκομίσει με την παράδοση το πιστοποιητικό του προϊόντος από τον πιστοποιητικό φορέα.
Οι τεμαχισμοί πράσινων ελαιών που θα παραλαμβάνονται τόσο για τις συμβατικές όσο και για τις βιολογικές θα είναι μέχρι 300 τεμάχια.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Υπεύθυνος εργοστασίου κ. Δημήτριος Κασσαβέτης τηλ. 6977 889400, διευθυντής κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος, τηλ. 6977 608780, σταθερό: 24280 93572 και 24280 93693.

Previous ArticleNext Article