Σε σταδιακή εγκατάλειψη έχει οδηγηθεί την τελευταία δεκαετία η παραγωγή του αχλαδιού ποικιλίας «κρυστάλλι», μιας ξεχωριστής ποικιλίας που έκανε το Πήλιο πολύ γνωστό με την ποιότητα και τη γεύση του. Τα χρόνια που μεγάλες εκτάσεις από την Αγριά μέχρι και τη Μπούφα καλλιεργούνταν με αχλάδια που πωλούνταν σε διάφορες αγορές της χώρας κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Ωστόσο, η αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και μια σειρά άλλων λόγων οδήγησαν τον ένα μετά τον άλλο παραγωγό να εγκαταλείπουν το συγκεκριμένο είδος και πλέον να είναι μερικές εκατοντάδες οι τόνοι που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο.
«Η εγκατάλειψη του αχλαδιού της κατηγορίας «κρυστάλλι» είναι ένα στοιχείο της ερημοποίησης που υφίσταται τα τελευταία χρόνια το Πήλιο σε μια σειρά προϊόντων» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας και πρόσθεσε πως «παρόμοια εξέλιξη υπάρχει και σε άλλα είδη που παλιότερα το Πήλιο άφηνε τη σφραγίδα του, όπως τα ροδάκινα και τα σανταρόζα».
Αναφερόμενος στην περίπτωση του αχλαδιού είπε πως «η συγκομιδή του αχλαδιού ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και πλέον έχει ολοκληρωθεί. Φέτος συγκεντρώθηκαν 300 περίπου τόνοι, όταν πριν 15 χρόνια ήταν μερικές χιλιάδες. Τότε υπήρχαν παραγωγοί που συγκέντρωναν 100-120 τόνους ο καθένας, αλλά τώρα είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται. Θυμόμαστε πως από τη μεγάλη παραγωγή χρησιμοποιούνταν οι θάλαμοι από ψυγεία διαφόρων επιχειρηματιών και του συνεταιρισμού. Πλέον το 70-80% της παραγωγής του αχλαδιού «κρυστάλλι» έχει εγκαταλειφθεί. Δυστυχώς το Πήλιο οδηγείται σε ερημοποίηση».
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η παραγωγή ελιάς δεν είναι ικανοποιητική με τη μείωση να αγγίζει ακόμη και το 70% σε σχέση με πέρσι που επίσης ήταν πολύ δύσκολη χρονιά.
Ο κ. Δάμτσας ανέφερε πως η κατάσταση των παραγωγών είναι πολύ δύσκολη, αφού βάζουν κεφάλαιο για να καλλιεργήσουν και δεν έχουν αποτέλεσμα. «Έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να μας βοηθήσει, αλλά ακόμη περιμένουμε. Προτείναμε να υπάρξει μια αποζημίωση 100 ευρώ ανά στρέμμα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και το μόνο παρήγορο είναι η πολύ καλή ποιότητα της ελιάς, αφού φέτος δεν υπήρξε επίδραση του δάκου ο οποίος φαίνεται πως εξοντώθηκε από τον καύσωνα».
e-thessalia.gr