Με το ποσό των 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν συνολικά όλα τα οινοποιεία της χώρας, περίπου 700, προκειμένου να ογκομετρηθούν οι δεξαμενές τους, διαδικασία απαραίτητη για όσα προϊόντα επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σημαντικό πρόσθετο κόστος, αλλά ο φόβος μήπως αυτό γίνει χωρίς λόγο, σε περίπτωση που τελικά η κυβέρνηση υλοποιήσει την υπόσχεσή της για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί. Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση θα είναι οι πιστοποιημένες για τη διαδικασία της ογκομέτρησης των δεξαμενών εταιρείες, οι οποίες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 επιβλήθηκε για πρώτη φορά ΕΦΚ στο κρασί που ανέρχεται σε 0,20 ευρώ/λίτρο. Λόγω ακριβώς της επιβολής ΕΦΚ θα πρέπει να ογκομετρηθούν οι δεξαμενές των οινοποιείων, κάτι που ισχύει για παράδειγμα για τα αλκοολούχα ποτά και τις μπίρες, προϊόντα που εδώ και χρόνια επιβαρύνονται με ΕΦΚ, αλλά και για τα υγρά καύσιμα.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν αντίρρηση να γίνει η παραπάνω διαδικασία, αρκεί να μη γίνει άσκοπα, δεδομένου ότι ουκ ολίγες φορές υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν προαναγγείλει κατάργηση του εν λόγω φόρου. Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στην ομιλία του στα εγκαίνια της περσινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί από την 1η Ιανουαρίου 2018, κάτι βεβαίως που δεν συνέβη ποτέ. Σε ανάλογη εξαγγελία είχε προβεί κατά καιρούς σε δημόσιες εμφανίσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Τον Μάιο, εξάλλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χρήστου Δήμα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε υποστηρίξει ότι εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, ο ΕΦΚ στο κρασί θα καταργηθεί. «Πραγματικά και ο πρωθυπουργός το έχει ζητήσει και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα εκείνα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα έσοδα για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί», είχε προσθέσει η υφυπουργός.
Ακόμη και αν τελικά δεν καταργηθεί ο ΕΦΚ, οι οινοποιοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ογκομέτρηση των δεξαμενών. Η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ως καταληκτική προθεσμία την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, ο ΣΕΟ ζητεί να δοθεί παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 καθώς, όπως επισημαίνει, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι δεξαμενές των οινοποιείων είναι κενές, προκειμένου να ογκομετρηθούν, είναι πολύ συγκεκριμένο και σύντομο, ακριβώς λίγο πριν από τη διενέργεια του τρύγου και διαρκεί περίπου 1-2 μήνες. Για το ζήτημα αυτό, πάντως, οι οινοποιοί έχουν ζητήσει να συναντηθούν με την κ. Παπανάτσιου, συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προγραμματίζεται για τα τέλη Αυγούστου.
Το 2016 οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο κρασί ανήλθαν σε 23,68 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισθέντων 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 οι σχετικές εισπράξεις ήταν ελαφρώς υψηλότερες, 27,4 εκατ. ευρώ.
kathimerini.gr