ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Χτες Δευτέρα (11/02) εξέπνευσε το τελεσίγραφο των αγροτών προς την κυβέρνηση και αναμένεται να αποφασιστεί σε γενική συνέλευση η εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και διαμηνύουν ότι είναι ικανοί να «κατέβουν» με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν νωρίτερα τη Δευτέρα (11/02/2019) , το μέλος της πανελλαδικής επιτροπής του μπλόκου Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε ότι ανέμεναν από τον υπουργό να τους ενημερώσει για τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου. Όπως είπε ο ίδιος, αναμένουν να υπάρξει συνάντηση τόσο με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, ενώ ζητούν οπωσδήποτε στη σύνθεση να μετέχει και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Στη βάση αυτών των δεδομένων οι αγρότες δηλώνουν ότι θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα είπαν σήμερα στις 14:00 θα συναντηθούν στο μπλόκο της Νίκαιας, ώστε να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση και αποκλεισμό του κόμβου του Πλατυκάμπου.

Συλλαλητήριο στον Βόλο

Οι παραγωγοί της Μαγνησίας, πραγματοποίησαν χτες συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα.

Η συγκέντρωση των αγροτών πραγματοποιήθηκε έξω από το κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Ιωλκού με Αναλήψεως. Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο κατέβηκαν περίπου 150 αγροτικά αυτοκίνητα και 4 τρακτέρ.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου Μαρία Μαμούχα, τόνισε: «Είμαστε εδώ όλοι μαζί οι αγρότες για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην ανταγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Περιμένουμε σήμερα να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που έχουμε απευθύνει για συνάντηση. Αν δεν ανταποκριθεί, συνεχίζουμε τους αγώνες».

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών με πρώτο και βασικό αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ψηφίσματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με έργα που αφορούν τους αγρότες προσπαθεί να τους βοηθήσει».

Στο παμμαγνησιώτικο συλλαλητήριο συμμετείχαν αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αλμυρού και Σούρπης, Νοτίου Πηλίου και από το μπλόκο Αερινού.

Παραμένουν τα μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της απάντησης στο αίτημά τους για τετραμερή συνάντηση, υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

“Στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας” επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ζητούν τετραμερή συνάντηση για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα. ‘Οπως είπε, “αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας, ζητούμε συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για να θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που μας απασχολούν και να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις”.

Σε στάση αναμονής, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, θα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αργά το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

*Στον κόμβο Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

*Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας

*Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

*Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

*Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

*Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

*Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

*Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

*Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής,

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη 13/2, αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να “κλειδώσουν” τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθουν και εκείνοι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως είπε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής, Θωμάς Καρυπίδης.

protothema.gr
Previous ArticleNext Article